You are here

Monsanto

Roundup ender i grundvandet i strid med regler for godkendelsen

Det betyder, at glyphosat, aktivstoffet i sprøjtemidler Roundup, er sivet ned gennem markerne og har forurenet grundvandet.

Det er i strid med reglerne for godkendte pesticider, som netop ikke må sive ned i grundvandet.

Sagen har vakt stor opsigt, fordi glyphosat er verdens - og Danmarks - mest udbredte sprøjtemiddel. Salget herhjemme steg i 2010 til 1.179 tons.

Fransk rottestudie af Monsanto GMO majs & roundup er forkastet af de samme, der godkendte GMO majsen

DR P1 Orientering den 22. oktober 2012:

Frankrigs biotekniske råd HCB har i dag, 22. oktober, besluttet at forkaste et videnskabeligt studie, der blev offentliggjort i september. Studiet, der var et længerevarende forsøg med laboratorierotter, hævdede at påvise, at der var alvorlige sundhedsrisici ved brugen af den genmanipulerede majs fra det amerikanske firma Monsanto og firmaets sprøjtegift Roundup.

Studiet skabte voldsom debat efter offentliggørelsen og blev det kritiseret for sin videnskabelige metode og for ikke at være repræsentativ nok. Og studiet blev derfor også for nylig afvist af EU's myndigheds for fødevaresikkerhed EFSA.

Men den samme kritik kan man med rette bruge mod de studier, der har ført til godkendelsen af de genmanipulerede fødevarer, påpeger forskeren bag den franske studie. Og flere politikere har peget på, at der er et habilitetsproblem, fordi de fagfolk, der nu har afvist det franske studie er de samme, som har godkendt autorisationerne til de genmanipulerede fødevarer.

Fransk forsker kritiserer EUs fødevareautoritet EFSA for GMO godkendelse

DR P1 Orientering idag:

EU-kommissionen og dens videnskabelige rådgivere i den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, er havnet i et svært dilemma efter, at en fransk videnskabelig artikel har rejst tvivl om sikkerheden af den gensplejsede majs NK603 (fra Monsanto, flj), der mistænkes for at kunne fremkalde kræft.

Fransk forskning viser risiko ved genmanipulation & round up

DR P1 Orientering den 20. september 2012:

Ny forskning fra universitet Caen i Frankrig viser, at genmanipulerede fødevarer og plantegifte fører til alvorlige sygdomme hos rotter.

Forskningen kan risikere at ændre hele diskussionen om brugen af genmanipulerede fødevarer, afgrøder og plantegifte fuldstændig.

Af Aske Munch

Sider

Subscribe to RSS - Monsanto