You are here

Politikkerne vil ændre gylden menneskerettighedsregel i kampen mod terror

Integrationsministeren: Stærkt frustrerende. at vi skal have 18 personer på "tålt ophold", som har begået grove forbrydelser. Klar til at drøfte problemet i EU.

Hornbech klar til at drøfte "tålt ophold" i EU (DR Online) (23. oktober 2008)

Lene E: Fristed for tuneser en mulighed

 

De Konservatives formand, Lene Espersen, vil ikke afvise et forslag fra integrationsminister Birthe Rønn Hornbech om at lave sikre flygtningelejre, "fristeder", hvor uønskede personer kan opholde sig i sikkerhed.

Læs mere på JP.dk (23. oktober 2008)

"Der er 18 på tålt ophold, som har begået grove forbrydelser. Det er utilfredsstilende. Det er frustrerende", sagde Birthe Rønn Hornbech til Radioavisen kl. 12 torsdag. Der er nedsat et hurtigtarbejdende udvalg, som skal kigge på sagen.

Lene Espersen vil også udvise, hvis man får diplomatiske forsikringer fra torturstater. England har nogle aftaler, men indtil videre er ingen udvist fra England. Domstolene har indtil videre stoppet for det. Der var et interview med en fra Human Rights Watch, som taler imod brug af diplomatiske forsikringer.

Var i Radioavisen kl. 12 d. 23. oktober 2008

Advokat Tyge Trier, som er ekspert i menneskerettigheder, er kritisk overfor regeringens og forskellige politikeres ønske om at presse den tuneser, der er udvist af Danmark, fordi han er mistænkt for at ville slå tegneren Kurt Westergaard ihjel.

Tyge Trier advarer imod "blodrus" og "statslig mobning" af en person, som ikke er dømt. Han vurderer, at menneskerettighedsdomstolen ikke vil have megen sympati for markante indgreb over for en ikke dømt person.

Advarer mod at presse tuneser (DR Online) (23. oktober 2008)

--- xXx ---

At kalde interneringslejre for folk på tålt ophold for "fristeder" er da vist en tilsnigelse af de store. Det er rent Orwellsk nysprog. De skal i fængsel. Men i sagen om den administrative beslutning om udvisning fra PET, daværende justitsminister Lene Espersen og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech er vedkommende tuneser alene mistænkt for at ville dræbe muhammed-tegneren Kurt Westergaard. Han er ikke blevet dømt ved en domstol. Det er en væsentlig forskel. Den anden tuneser valgte i august 2008 at forlade landet frivilligt efter at være tilbageholdt siden februar 2008. Sagen kører dog stadigvæk i retssystemet.

Desværre ligger både Birthe Rønn Hornbech og Lene Espersen på linje med udenrigsminister Per Stig Møller, som i Kristeligt Dagblad d. 24. juli 2008 efterlyste en supplering af menneskerettighederne i kampen mod terror. (Omtalt her: Per Stig Møller: Terror kræver nyt retssystem)

Realiteten bag er dog en anden retsnorm for mistænkte terrorister, som i den yderste konsekvens kan fængles alene på en mistanke for at ville begå en terrorhandling. Argumentet er, at hensynet til menneskeliv gør at efterretningsvæsener griber tidligt ind for at forhindre en terrorhandlings udførsel. Så tidligt, at de mistænkte terrorister efterfølgende går fri ved domstolene p.gr.a. manglende hårde fakta. For at straffe de mistænkte terrorister skal de så fængsles måske endda på ubestemt tid på et grundlag, som idag ikke ville føre til domfældelse ved de uafhængige domstole. Derfor skal juraen ændres også af hensyn til "retsfølelsen" og ikke mindst trygheden hos den enkelte borger. De mistænkte terrorister kan jo udgøre en risiko for terrorhandlinger. Uha uha... :o

Men vi skal ikke have en højere retstilstand for en gruppe af befolkningen og en lavere retstilstand for mistænkte terrorister. Greenpeace er forresten iøvrigt dømt kollektivt efter en paragraf i anti-terrorloven i 2005, som blev stadfæstet igen i 2006 ved Østre Landsret. Det var for en aktion imod GMO-afgrøder brugt i svineproduktionen i landbruget. (Omtalt her: Greenpeace aktion på Axeltorv) En så bred omfang af anti-terrorlovene er meget betænkeligt, da den så stort set kan benyttes imod alle former for lovlige politiske aktioner med brug af den grundlovssikrede ytringsfrihed.

Vi må holde fast i princippet om, at "enhver er uskyldig indtil det modsatte er bevist ved en uafhængig domstol". Det er faktisk en grundlæggende menneskeret. Den er nedfældet i den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 6, stk. 2. (Menneskeret.dk)

Artikel 6, Stk. 2 i den Europæiske Menneskerettighedskonvention 1950

"Enhver, der anklages for en lovovertrædelse, skal anses for uskyldig, indtil hans skyld er bevist i overensstemmelse med loven."

Konventionen er gjort til dansk lov i 1992. Det er altså gældende dansk ret !

En ret, som ledende danske politikkere nu vil fifle med og sænke retsstandarder i "kampen imod terror".

Men som amerikanske instruktør Michael Moore siger: "Hvorfor skal vi i kampen for frihed indskrænke vores frihedsrettigheder?".

Bedre kan det ikke formuleres. Og jeg har stadig til gode, at høre svaret på det spørgsmål fra politikkerne.

Hvornår skal anti-terrorlovene igrunden fjernes igen ?

Med til tuneser-sagen (eller Kurt Westergaard-sagen, som jeg kalder den) hører, at en dansk-marokkaner blev løsladt umiddelbart efter tilbageholdelsen af de 3 for mistænkte om at ville dræbe Kurt Westergaard. Dansk-Marokkaneren er dansk statsborger og kan ikke udvises administrativt.

Med til sagen er også, at de 2 tuneseres fængsling i strid med Grundloven ikke blev ført for en dommer inden for 24 timer. (Omtalt her: På vej mod klokkeklare Grundlovsbrud om Grundlovsforhør).

Grundlovens § 71 Kilde: ft.dk

Stk. 3. Enhver, der anholdes, skal inden 24 timer stilles for en dommer. Hvis den anholdte ikke straks kan sættes på fri fod, skal dommeren ved en af grunde ledsaget kendelse, der afsiges snarest muligt og senest inden tre dage, afgøre, om han skal fængsles, og, hvis han kan løslades mod sikkerhed, bestemme dennes art og størrelse. Denne bestemmelse kan for Grønlands vedkommende fraviges ved lov, for så vidt dette efter de stedlige forhold må anses for påkrævet.

Grundloven taler om "enhver" og Ikke kun om danske statsborgere !

Kampen mod terror har altså allerede ført til et skred i grundlæggende rets-principper for retsstaten.

Og det er en dybt betænkelig retning, som må og skal modarbejdes. Det er selve demokratiets kerne, der bliver pillet ved.

Flemming Leer Jakobsen, 24. oktober 2008.