You are here

Embedsmænd frikendte på forhånd CIAs hemmelige flyvninger

Konklusionen var skrevet på forhånd, da regeringen i 2008 undersøgte anklagen om, at den amerikanske efterretningstjeneste CIA havde brugt dansk luftrum til ulovlige fangetransporter.

Selv om Danmark endnu ikke havde fået noget svar fra amerikanerne på flyvningerne, så var den såkaldte CIA-arbejdsgruppe således klar til at frifinde dem.

Det viser hidtil hemmeligstemplede papirer fra den tværministerielle arbejdsgruppe, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Wikileaks afsløringer
Oplysningerne kommer samtidig med, at oplysninger fra Wikileaks afslører, at regeringen tilsyneladende har ført et dobbeltspil, så mens man udadtil lovede at stille kritiske spørgsmål til USA, så sagde topembedsmænd det modsatte til den amerikanske ambassadør i Danmark, nemlig at man ikke ønskede svar, men stilhed, i håb om sagen døde af sig selv.

CIA-arbejdsgruppen blev nedsat, efter Danmarks Radio (DR) i januar, i dokumentarudsendelsen "CIA's danske forbindelse", havde afsløret, at CIA-dækselskaber i flere år havde benyttet den grønlandske lufthavn Narsarsuaq.

/ Embedsmænd frikendte på forhånd CIA (DR Online) (10. januar 2011)

Det var en research gruppe i Enhedslisten med Rune Lund & Pelle Dragsted i spidsen, der kortlagde de hemmelige CIA fly over Grønland benyttet i DRs Dokumentar fra 2008.

Se dokumentaren her: /  CIAs danske forbindelse på DR Online (30. januar 2008)
 

Omtale på Enhedslisten.dk:

/ EU-parlamentets rapport - endnu et argument for CIA-undersøgelse i Danmark (Enhedslisten.dk) (24. januar 2006)

word.doc: / Enhedslisten & CIA-flyene (Enhedslisten.dk)