You are here

Diæt uden mejeriprodukter og gluten kan fjerne ADHD på kort sigt

En særlig diæt kan fjerne symptomerne på udviklingsforstyrrelsen ADHD, hvor børn kan have opmærksomhedsforstyrrelse, være hyperaktive og impulsive. Det viser en ny hollandsk undersøgelse, der er blevet offentliggjort i det prestigefyldte medicinske tidsskrift The Lancet.

Diæten bestod af vand, hvidt kød, nogle grøntsager, ris og frugt, og effekten var slående, skriver forskerne i deres rapport.

- For det første er det en kost uden mælk og gluten. Og man ser hos nogle børn med autisme, Asperger og ADHD, at de får det markant bedre uden mælk og gluten. Det skyldes, at nogle mennesker danner nogle morfinlignende stoffer ud fra det protein, der er i mælk og gluten, siger Karen Nørby.

En anden årsag kan ifølge Karen Nørby være, at kosten holder blodsukkeret stabilt.

/ Ændret kost kan fjerne ADHD (BT.dk) (17. februar 2011)

&

/ Anbefaler test-diett for ADHD-barn (Forskning.no) (16. februar 2011)

hvor der er henvisninger til lancet offenliggørelserne nederst.

Mat-intoleranse

Forskningen rundt ADHD og ernæring har blant annet fokusert på høyt inntak av sukker og andre karbohydrater, samt tilsetningsstoffer.

De nederlandske forskerne fokuserer isteden på allergi og intoleranse for spesielle typer mat, og mener at det er her man virkelig kan finne overbevisende resultater.

I motsetning til tidligere studier på dette området hadde barna ikke hadde noen kjent allergi eller matvareintoleranse på forhånd.

Denne nye studien tar kun for seg effekter på kort sikt.

- Vi arbeider nå med et antall pasienter på lang sikt, og vil publisere rapporter også om dette, sier professor og lege Jan K. Buitelaar ved Radboud University Nijmegen til forskning.no

Kan påvirkes

Forskerne peker selv på flere mulige feilkilder i undersøkelsen. Blant annet kan foreldrene være så opptatt av å få gode resultater at de påvirker barnas atferd.

En annen feilkilde kan være at familiene som deltok i studien, ble rekruttert ut fra at de meldte seg som frivillige.

Dermed kan utvalget være skjevt i forhold til et gjennomsnitt av familier der et barn har ADHD.

Studien tar ikke for seg hvilke matvarer barna reagerer på, noe som vil variere fra barn til barn.