You are here

Hvordan vil Mette Frederiksen sikre ens socialfaglig indsats i alle kommuner i reform af førtidspension & fleksjob ?

DR P1 Orientering igår:

En tidligere, forebyggende indsats overfor de mennesker, der i dag havner på førtidspension kommer alligevel ikke på tale med den kommende førtidspensionsreform. Det forklarer beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i dag i et interview med Orientering.

Først på et senere tidspunkt kan det eventuelt komme på tale at sætte tidligere ind end i dag, forklarer hun.

Regeringen har ellers solgt reformen på, at de såkaldte ressourceforløb skulle ind langt tidligere og forebygge, at man overhovedet får så varige helbredsmæssige eller psykiske lidelser, at førtidspension er eneste udvej.

Af Jesper Tynell

Hør indslaget her:

/ Beskæftigelsesminister udskyder tidlig indsats (DR Online) (27. november 2012)

Gad vide, hvad førtidspensionisterne så skal lave under ressourceforløb i 5 år ?

Ressourceforløb, som skal komme ind på samme tidspunkt hvor der før reformen 2012 blev tilkendt førtidspension.

Samtidigt skal der stadig arbejdsprøves, hvor det er muligt under hensyn til den enkelte.

Det eneste forebyggende i den nye førtidspensionsreform er reelt et stop for adgang til især førtidspension.

Men politikerne undgår - bevidst eller ubevidst - at tage stilling til årsagen til psykiske lidelsers opståen.

Der kan idag ikke peges på en helt klar enkel årsag til øgede antal af mennesker med psykiske lidelser. Vi må som samfund forvente, at der med tiltag med efteruddannelse af praktiserende læger & øgning af vidensniveauet i befolkningen generelt vil komme flere i behandling. Det er positivt, for jo før en psykisk lidelse bliver diagnosticeret & behandlet. Jo mere sikres, at den enkelte bliver selvhjulpen. Al erfaring viser, at jo længere tid en psykisk lidelse er ubehandlet jo dårligere bliver den enkelte. Den enkelte kan sågar miste evnen til at lave dagligdags ting som mad & overskud til at vaske tøj.

Men dette kan denne nye reform være med til at modvirke med ressourcetrædemøllen i det uendelige.

Reformen tager udgangspunkt i politiske fordomme & tro istedet for viden om årsagen til at antallet på førtidspension & især fleksjob ikke faldt som forventet med reformen fra 2003.

Mette Frederiksen (MF) taler om "hvis den måde at arbejde på viser sig at have den styrke, jeg personligt tror på den kommer til at have".

Her tænker MF på en tværfaglig indsats i kommunerne. Det er det tydeligste tegn på, at reform af førtidspension ikke er baseret på evidensbaseret viden. Hele reformen er et stort eksperiment, der måske virker.

Årsagen til at ressourceforløbene ikke bliver den store forebyggende indsats må skyldes mangel på finansiering.

For kommunerne vil helt sikkert kræve ekstra midler til at lave denne forebyggende indsats før ressourceforløbet, men det stiller samtidigt det penible spørgsmål.

Hvad med de mindre kommuner af eksempelvis Fredericia kommunes størrelse på knap 50.000 indbyggere ?

Kan de opbygge et tilstrækkeligt fagligt niveau & erfaring hurtigt nok til at sikre denne bedre tilgang ?

Rent socialfagligt vil de større kommuner med en større befolkningsgrundlag hurtigere opbygge viden & erfaring, der gør dem istand til at håndtere denne udfordring.

Men hvordan sikrer reformen af førtidspension & fleksjob, at der ikke sker en kommunal skævvridning hvor potentielle førtidspensionister i større kommuner bliver bedre hjulpet end dem i mindre kommuner ?

At den forebyggende indsats afhænger af mulige effekter af ikke-vedtagne reformer som led i forebyggelsen af nye førtidspensionister er horribelt. Heri indgår "reformer" af kontanthjælpen & nu åbenbart også sygedagpenge.

Her har især Venstres udmelding om lavere kontanthjælp for unge imellem 25 & 30 år med al tydelighed vist sig at være en spareøvelse.

& der er ikke nogen, der skal komme & fortælle mig, at lavere kontanthjælp på mirakuløs måde kurerer en psykisk syg !

Af alle bekymringer er økonomiske bekymringer de værste. Vi må ikke som samfund presse psykisk syge ud i hverken kriminalitet eller længere ud i en psykisk lidelse, der faktisk kunne mildnes ved en tidlig indsats.

Det vil være menneskeligt uforsvarligt.

& så har jeg ikke engang inddraget FNs handicapkonvention - endnu. En handicapkonvention, der også omfavner psykiske lidelser med rettigheder.

Den har været gældende ret siden 2009.