You are here

Svinebakterien MRSA bliver ikke bekæmpet i landbruget af myndighederne

DR P1 Dokumentar d. 21. oktober 2010:

SVINEBAKTERIEN Mens hospitalerne kæmper en indædt kamp mod multiresistente bakterier, så får bakterier, der ikke kan bekæmpes med almindelig penicillin lov til at sprede sit frit i landbruget.

Det fortæller P1 Dokumentar, der sammen med Åbenhedstinget.dk har afdækket problemerne med de resistente bakterier, der vandrer fra svin til mennesker.

Svinebakterien MRSA CC 398 har på få år spredt sig til hvert ottende danske slagtesvin (13 procent). Det viser helt nye tal fra DANMAP, som overvåger resistente bakterier i Danmark.

Den multiresistente svinebakterie blev første gang konstateret i Danmark i 2006. Bakterien lever i grisens tryne og på dens skind, og den spredes i staldenes støv, når grisene nyser og bevæger sig rundt.

Sidste år registrerede myndighederne 39 danskere smittede med MRSA CC 398. I de første 9 måneder af 2010 er den særlige svinebakterie ifølge Statens Seruminstitut registreret hos 55 danskere. Fortsætter smittespredningen i samme hast resten af året, vil det betyde en fordobling af smittede i 2010.

Spredes frit fra gård til gård
Hverken myndighederne eller landbruget selv registrerer, hvilke gårde, de smittede svin kommer fra. Derfor er det så godt som umuligt for landmændene at holde smitten ude eller at sanere sin gård ved at få nye MRSA-fri grise ind.

Det fortæller svineproducent Niels Jacobsen, der selv er smittet med svinebakterien, og det samme er de af hans ansatte, der har deres daglige gang i stalden.

- Personligt har jeg ikke noget problem med, at jeg er bærer af MRSA. Jeg kender mine forholdsregler og ved, hvordan jeg skal forholde mig for min egen sikkerheds skyld, hvis jeg skal opereres eller kommer på skadestuen, siger Niels Jacobsen.

Svineproducenten har fortalt både dyrlæge og Arbejdstilsyn, at han har MRSA på gården. Men ingen myndigheder har givet ham særlige instrukser i den anledning, ligesom hans grise frit kan sælges videre til andre gårde.

Den resistente bakterie er opstået som følge af landbrugets store antibiotikaforbrug. Landbruget har for nyligt indgået frivillige aftaler om at begrænse brugen af de typer antibiotika, der har skabt MRSA-bakterien.

Hør indslaget på en time her:
/ Svinebakterien (DR Online) (21. oktober 2010)

De er nogle fede svin i landbruget...

Indrømmet. Det lå lige for.

Men at ignorere smitteårsagen reelt set af hensyn til omsætningen af svin er kortsigtet.

Om ikke andet så rent menneskeligt for de personer, som bliver smittet & som bliver udsat for unødvendig risiko i form af mangel på virksom medicin imod bakterien.

Derfor skal der lyde en opfordring til politikerne til at gøre noget ved sagen. Hellere igår end idag.

Jo længere, vi venter. Jo større bliver de negative konsekvenser af MRSA !

At landbruget har indgået en "frivillig" aftale er ikke nogen garanti.

Indfør forbud mod brug af antibiotika i svinebesætninger, så problemet slet ikke opstår i første omgang. Det ville være den mest hensigtsmæssige konsekvens. & så må landbruget selv stå med tabet - uden kompensation fra samfundet.

Der skal ikke indføres nogen svinepakke til landbruget !

Hvis I vil have kapitalisme, så må i også selv tage konsekvensen af det.