You are here

Horsens har reduceret tvangsfjernelser med brug af terapi i Familiehuset

DR P1 Orientering d. 26. august 2010:

Horsens var i mange år en af de kommuner i Danmark, der fjernede flest børn. Det kostede kommunen rigtig mange penge, og derfor var man interesseret i at prøve noget nyt. Det nye blev Familiehuset.

Familiehuset i Horsens er et psykoterapeutisk dagbehandlingstilbud til familier med små børn, og det var egentlig tænkt som et forsøg, men det har vist sig at være en stor succes. Her er det nemlig lykkedes at forebygge og hjælpe udsatte familier med små børn.

Kun ni er blevet tvangsfjernet
Der er stor forskel på, hvad det er for problemer, familier har, når de bliver indskrevet i Familiehuset. Men hver person får en terapeut, der følger dem under hele forløbet og er med til at sammensætte et behandlingstilbud, der passer til familien.

Familiehuset er et dagbehandlingstilbud, så familien bliver i sit eget hjem, men er i kontakt med huset alle ugens fem hverdage. Mindst en gang om ugen er der individuel terapi, og to gange om ugen er der gruppeterapi.

Et par gange om ugen er terapeuten sammen med forældrene og børnene i deres hjem. Familiehuset tilbyder også terapi til børnene - både de helt små og de lidt større.

I 2009 havde 142 familier med 176 børn været i behandling i Familiehuset, og af dem er kun ni børn endt med at blive tvangsfjernet. Behandlingen i Familiehuset koster 10 procent af hvad en anbringelse ville koste, og samtidig kommer familien til at kunne klare sig selv.

Medvirkende:

Psykoterepeut, Lisbeth Blumenkranz, Elin Gam og Tina Zwegius. Inger Poulsen, psyko- og spædbarnsterapeut og leder i Familiehuset.

Skrevet af: Heidi Kirkebække .

Indslag af Natascha Rée Mikkelsen.

Hør mere på:

/ Familiehuset i Horsens har en løsning (DR Online)

Nogle bliver behandlet for fødselsdepresssion i Familiehuset.

Det kostede i 2009 årligt Kr. 14 Mia. at tvangsfjerne børn.


Et lille tip:
Sluk lyden på TV'et, når du taler med dit barn.

Det er faktisk yderst virkningsfuldt & styrker forholdet.