You are here

Første bankpakke forsinket

Bankerne har selv været med til at forsinke reglerne for den første bankpakke, så de endnu ikke ved, hvor meget deres udlån må vokse i år.

Af udkastet til bekendtgørelsen fremgår det, at regeringen vil forvalte EU's krav, ved at begrænse den enkelte banks årlige udlånsvækst til 8 procent.

Banker, der har små udlån i forhold til deres størrelse, må dog vokse med op til 10 procent. En bank kan godt bryde gennem loftet, men i så fald skal den stå skoleret hos Finanstilsynet og kunne argumentere fornuftigt for sin ekstraordinære høje udlånsvækst.

Danske Bank oplyste derimod lige før jul, at den allerede nu siger nej til kunder med sunde investeringsprojekter, fordi den første bankpakke kommer til at begrænse bankens muligheder for at øge sine udlån.

I den modsatte ende af skalaen har den lille Sparekassen Balling også oplyst, at den første bankpakke får konsekvenser. Sparekassen havde sidste år en vækst omkring 16 procent, men budgetterer med en vækst under 10 procent i år alene på grund af bankpakken.

Første bankpakke forsinket (Berlingske Business) (7. januar 2009)

Det er rent fup, når man så siger at bankpakke 1 skal være med til at sikre banker penge til udlån ved den ubegrænsede statsgaranti. Især når EU kommer med krav om begrænsning af udlån. I værste fald kan EUs krav føre til det, som skal undgås. Nemlig en kreditklemme over for virksomheder og personlige lån til huse osv.