Er kommunen til for borgerens skyld – eller er det omvendt?
Det spørgsmål får måske en retslig afklaring!
Spørgsmålet kommer for Højesteret Onsdag den 21. december 2005 kl. 9.00.
Her skal Højesteret behandle: Den fantastiske sag om Kortmanden fra Kolding!
Sagen har tidligere været berammet til 19. oktober, men måtte udsættes.
Sagen kort
Men, ganske kort, drejer den sig om en Kolding-borger, der på grund af sin autisme ikke magtede kommunens tvangsaktivering.Kommunen standsede derefter hans kontanthjælp. Kommunens begrundelse for standsningen var at komme i kontakt med klienten.
Alligevel: Den reagerede ikke på 10 henvendelser fra klientens læge!
SP, er en Koldingborger på knapt 40 år. I medierne kaldes han ofte for: ”Kortmanden fra Kolding”, Dette navn kommer af at han spiller bridge på konkurrenceplan. Ifølge mange fagfolk er et sådant talent, ikke usædvanligt hos folk med SP´s sygdom. SP har en form for autisme, som kaldes Aspergers Syndrom. Henleder opmærksomheden på den nyligt overståede debat om hvorvidt H.C. Andersen, skulle have lidt af dette syndrom.
SP blev på baggrund af denne diagnose tilkendt pension. Det er dog først sket efter en langvarig indsats fra hans bisidder Conny Madsen, LA og advokat Kirsten Maxen, fra advokatfirmaet, Chr. Harlang!
SP havde været på kontanthjælp siden han var 18. Da Kolding Kommune i 90erne begyndte at tvangsaktivere kontanthjælpsmodtagerne, blev han syg. SP kunne ikke tåle eller klare aktiveringskravene og udeblev fra tvangsaktiveringen. Derefter blev udbetalingen af kontanthjælpen stoppet.
I hele dette forløb skriver hans praktiserende læge 10 gange til kommunen, for at orientere om SP´s helbredstilstand. Disse breve ignoreres. Det selvom kommunen vel burde være alarmeret allerede ved SP´s udeblivelse fra aktivering!
Det bør betænkes, hvad der kunne være sket om SP ikke havde en gruppe personer omkring sig, der kunne og ville hjælpe. SP´s psykiske tilstand ville gøre det meget vanskeligt for ham at tackle ting som hjemløshed og marginalisering. Problemer der jo kan være uløselige, endda for psykisk sunde!
Det kan således være uhyre farligt at lade dette forløb skabe præcedens, for en kommunes handlemåde overfor sine egne borgere. Det vil jo kunne inspirere andre kommuner til at ”helbrede” ved hjælp af chikane. Sagen blev derfor bragt for Landsretten. Ikke desto mindre blev sagen tabt i Landsretten! Der er således en reél risiko for, at det fremover kan blive gældende ret!
Sagen drejer sig altså om:
- Kan en kommune tilsidesætte en handlepligt, for at skille sig af med uønskede personer?
- Kan en kommune behandle syge medborgere efter kommunens forgodtbefindende?
- Skal en kommunal forvaltning kunne skrive sine egne love?
Eller:
Eller:
Det vil være godt om der kommer mange tilhørere. Derfor er også du velkommen!
Højesteret ligger i Sct. Jørgens Gård, i Christiansborg. Op ad den store trappe ved siden af Statsministeriet. Man bedes møde senest kl. 8.55.
Læs om sagen indgående her på ladk |Landsorganisationen af Arbejdsledige
Nyheder:
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments