You are here

Terrorbekæmpelse rammer retsstaten

DR P1 Formiddag idag:

Den reelle trussel mod nationens liv kommer ikke fra terrorismen, men derimod fra samfundets love imod terrorismen. Med indskrænkninger i alle borgeres frihedsrettigheder går man kun et ærinde: Terroristernes.

Forleden skete det så igen. Medierne ryddede forsider og sendetid for at fortælle om det, der viste sig at være urealistisk tankespind hos et par forvirrede amerikanere, som havde set sig gale på Danmark og Morgenavisen Jyllands-Posten. Derefter stod de store danske partier parate med nye antiterrorlove og indskrænkning af befolkningens bevægelsesfrihed.

Bekymring over politikerne
Selv om sidste uges afsløring er bekymrende og foruroligende, så er det næsten lige så foruroligende, når politikerne igen vil stramme terrorlovgivningen, mener Jacob Mchangama, chefjurist i Tænketanken Cepos.

- Der er blevet vedtaget nogle love, som har rykket ved de retssikkerhedsprincipper, som gjaldt før 11. september, og spørgsmålet er om vi har fået den rette balance. Jeg mener, at vi på nogle områder er gået for langt, og at der er risiko for, at vi kan gå rigtigt meget forkert, hvis vi strammer terrorlovgivningen yderligere, siger Jacob Mchangama.

Som eksempel nævner han sagerne, hvor to personer er blevet administrativt udvist på grund af terrormistanke.

- Det er betænkeligt at udvise mennesker uden, at hverken de selv eller deres forsvarer kender beviserne og uden, at der er domstolskontrol. Det er at gå på kompromis med principperne for en retsstat, siger Jacob Mchangama.

Lovgivningen virker
Han mener, at der er meget vigtigt, at vi holde proportioner og hverken tipper til den ene eller den anden side, og derfor mener han heller ikke, at Danmark er på vej mod totalitære tilstande, fordi det er Danmark ikke.

- Storbritannien er et af de lande, som er gået længst og har indført et overvågningssamfund, som er meget voldsomt, og det er for langt at gå, siger Jacob Mchangama.

Han mener, at alt tyder på, at PET allerede har effektive redskaber til at bekæmpe terrror mod Danmark.

- Den seneste sag viser, at PET og FBI har gjort deres arbejde godt, og der er intet, som tyder på, at der er behov for flere stramninger af terrorlovene, siger Jacob Mchangama.

Hør programmet her:

Terrorbekæmpelse rammer retsstaten (DR Online)

Gæt, hvem der kom igennem som den første lytter ?

Læs mere om Kafka-domstole her:
Administrativ udvisninger: Hemmelige beviser en realitet i Danmark (Forslag om grundlovsbrud fra arbejdsgruppe)

Politisk registrering foregår stadigvæk:

PET agenter skræmmer AFA-aktivist ud af Fredericia fra 2008

PET overvågede og kontaktede EU-modstandere fra Folkebevægelsen i Århus i 2002 - FBU

Den kolde krig er åbenbart ikke overstået for PET.

Politisk EfterretningsTjeneste.