You are here

Danske Bank får gratis livsforsikring af Lene Espersen

Med et pennestrøg har økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) i al diskretion givet Danske Bank en gratis livsforsikring, der potentielt er milliarder af kr. værd for bankens aktionærer, herunder A.P. Møller-Mærsk.

Der er pludseligt er kommet en helt ny mulighed for bankerne i Bankpakke 2.

En helt bestemt type banker kan vælge at få en konverteringsret, så de kan bede staten om at veksle de risikovillige lån til aktier. Danske Bank er stort set den eneste større bank i Danmark, som den beskrivelse kan komme til at passe på.

Staten kan efter flere konverteringer af lånet komme til at eje for 26 Mia kroner Danske Bank aktier ud af en nuværende markedsværdi på 35,6 Mia kroner.

Danske Bank får gratis livsforsikring (Berlingske Business.dk) (1. april 2009)

Politiken kunne d. 7. januar 2009 afsløre, at bl.a. Danske Bank havde været med til at oprette et skuffeselskab for finanssektoren med det formål at støtte partier på Christiansborg. Konservative Folkeparti var en af modtagerne. Omtalt her: Banker betalte regeringens valgkamp

Lene Espersen har selvfølgelig ikke ladet sig påvirke af det bidrag til partikassen. Eller har hun ?

Det er mildest talt suspekt, at der nu dukker en skjult paragraf op der begunstiger Danske Bank og dens hovedaktionær A.P. Møller Mærsk.

Hvem var det nu lige, som ikke kunne lide Socialdemokraternes forslag om en statsbank ?

Socialdemokraterne vil lave statsbank (Politiken.dk) (17. februar 2009)

"Vi skal ikke have dårlige betalere ind og tage skatteborgernes penge," siger Lene Espersen.

S-plan om statsbank skudt i sænk (borsen.dk) (18. februar 2009)

Men dårligt drevne banker er selvfølgelig noget helt helt andet. Det er jo ligesom "vennerne". Det andet rakkerpak er jo kun nogle vælgere, som kun skal spørges engang imellem. Og de siges jo kun at besidde en kort hukommelse. Så imorgen er alting jo alligevel glemt.

Selvfølgelig er der jo i det aktuelle tilfælde med Danske Bank ikke tale om en fuldstændig nationalisering (Som i tilfældet med DONG af tidligere finansminister Thor Pedersen fra Venstre). Der mangler jo trods alt et par Mia. eller 2, før det er resultatet.

Hvorfor bankpakker ?

Men i det hele taget kan jeg ikke forstå, at banker idag skal have bankpakker. Der blev ikke lavet it-pakker, da it-boblen sprang !

Konklusionen må være, at banksektoren har bedre lobbyister. De har forstået at sælge budskabet for at få stukket den grådige banksnabel i statskassen efter mange år med enorme overskud. Du ved jo nok at banker er vigtige for samfundsudviklingen osv., når de ikke lige har travlt med at øge rentespændet.

Gad vide om banksektorens lobbyister er provisions- og bonuslønnet efter hvor mange bankpakker, de kan få snøret folketinget til at lave ?

Men fakta er, at især borgerlige politikere ikke praktiserer hvad de har prædiket i årevis i blandt andet EU-debatten omkring det indre marked. Nemlig markedskræfternes frie og uhæmmende spil. De er, når det kommer til stykket nogle hyklere.

Men det offentlige skal selvfølgelig stadigvæk markedsgøres yderligere med Offentlige Private Partnerskaber (OPP) og udlicitering. Så pyt med at en opgørelse fra FOA viser en fordyrelse for kommunerne: Udlicitering koster kommunerne 3-4 milliarder

Hvad der ikke praktiseres i banksektoren med fri konkurrence skal stadig presses ned over det offentlige.

Jeg synes, at det er den omvendte verden og det hele vender efterhånden på hovedet. Private virksomheder støttes med ustyrlige summer af skattekroner altimens det offentlige skal på skrump med krav om yderligere effektiviseringer.

Hvor er den røde tråd blevet af ?

Eller er det den røde tråd ?

Nedbrydelsen af den offentlige sektor med lige kurs imod minimalstaten...