Masser af danskere er i D-vitaminunderskud, viser nye undersøgelser. Alligevel tøver Sundhedsstyrelsen med at ændre anbefalingerne.
Det lave D-vitaminniveau skyldes bl.a. mangel på sol og fisk. Fra maj til september danner solens stråler D-vitamin i kroppen, men det rækker ikke til et helt års forbrug. Og vi spiser for lidt fede fisk og andre D-vitaminholdige fødevarer.
"Siden 80erne er der blevet forsket i D-vitaminets cancerforebyggende effekt. Der har været meget fokus på brystkræft, men D-vitamin har sandsynligvis også indflydelse på mange andre former for kræft," siger læge Ege Schultz og nævner sukkersyge og sklerose som to andre sygdomme, D-vitamin sættes i forbindelse med.
Halvdelen af os får for lidt D-vitamin (Berlingske.dk) (16. maj 2008)
Hidtil har solen været den vigtigste kilde til D-vitamin, da vi generelt spiser for lidt af de D-vitaminholdige fødevarer som eksempelvis sild og laks. Derfor anbefaler Ege Schultz, at man opholder sig solen i 20 til 30 minutter dagligt, vel at mærke, når solen står højt på himlen, for hvis den står for lavt, har den ringe effekt i forhold til dannelsen af D-vitamin i huden. (Men ikke imellem 12 og 15 !, flj)
Solen er din bedste ven (berlingske.dk) (16. maj 2008)
Se også:
Læs mere om de seneste internationale studier vedr. D-vitamin (vitamindcouncil.org)
Sidst revideret
18. maj 2008 - kl. 17:00
Nyheder:
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments