You are here

Gud, Konge og Frygt

DR Nyhederne d. 19. august 2005.

Sidste del af indslag om terror lovene:

Anja Westphal speak: "Briterne debatterer også stramningerne af terror lovene. Bl.a. muligheden for at varetægtsfængsling på ubestemt tid og hemmelige domstole."

Lene Espersen: "Det har Grundloven ihvertfald sat en fuldstændig absolut stopper for aldrig nogensinde kan lade sig gøre i Danmark."

Ville Lene Espersen gerne have haft disse muligheder eller konstaterer hun bare, at sådan er det ? Problemet er, at det blev klippet sammen på en måde, så det fremstår tvetydigt. Så den faktisk kan falde begge begge veje. Begge kvinder er professionelle kommunikatører og på det her punkt kommer de begge til fremstå uprofessionelle.

Var indgangsspørgsmålet fra Anja Westphal kun vedr. varetægtsfængsling på ubestemt tid eller var muligheden for de hemmelige domstole med i hendes spørgsmål?

Disse spørgsmål synes jeg det er væsentlige. Så væsentlige, at de overhovedet bliver stillet.

For terror er blevet: Frygt som magtmiddel

Nu forekommer det mig, at den politiker der kan skrige højest. Den som har de mest skræmmende scenarier. Det bliver vedkommende, som løber med det hele opmærksomheden. Og hvorfor er der ingen journalister, der spørger hvornår disse tiltag skal ophæves?

Hvilke faktorer skal der være opfyldt før end "anti terror" lovgivningen har opnået deres formål og kan fjernes?

Hvilke sikkerhedsmekanismer skal der indføres, så folk ikke uretmæssigt bliver ofre for eksempelvis embedsmisbrug, svig, forfølgelse eller kriminalitet?

Men jeg hører ingen journalister, der stiller disse spørgsmål. Jeg hører ingen kritiske spørgsmål, der går Lene Espersen på klingen. Hun får bare lov til at stå og fremføre sine synspunkter. Uden at få noget, der bare ligner et modspil. Jeg synes, det er et svaghedstegn for journaliststanden at de overfor politikere mere og mere synes bare at være mikrofonholdere.

Der mangler også grundlæggende den form for balance, der var for måske 10-15 år siden. Hvor begge synspunkter kom til orde. Og hvor der var en reel debat om temaet. Lidt a la Deadline på DR2. Det er der simpelthen for lidt af i nyhederne på både TV2 og DR. Så meget, at jeg i stigende grad er begyndt at se internationale nyheder fra svenske, britiske og tyske kanaler.

Men for at komme tilbage til det med terror. London er en af de mest overvågede storbyer i verden. På trods af det, så lykkedes det 2 gange inden for 14 dage enten succesfuldt (desværre) eller forsøge (heldigvis gik det ikke) at sprænge tog og mennesker i luften. Læren af det er, at øget kameraovervågning ikke kan stoppe en eventuel terror handling.

Jeg er simpelthen ikke villig til at give efter over for den terror pakke og den frygt, som Lene Espersen er bannerfører for. Der er intet, der kan retfærdiggøre indskrænkninger af grundlæggende demokratiske borgerrettigheder.

Det skal ikke være sådan, at vi i Danmark begynder at indføre berufsverbot på en eller anden svag ubegrundet mistanke om terrorisme. At vi selv skal til at censurere vores egne tanker (og weblogs) under hensyntagen til eventuel chikane fra PET.

Det må ikke blive sådan at biblioteker, som f.eks. det er tilfældet i USA idag, er tvungent til at udlevere udlånslister over boglån til FBI. Vel at mærke uden at bibliotekerne må fortælle de pågældende personer om det. Det har intet med demokrati at gøre. Det bliver et fravalg af demokrati. Og så har terroristerne vundet.

Jeg kan kun tilslutte mig Michael Moores formulering. "Hvorfor skal vi opgive frihedsrettigheder for at forsvare friheden?" Tænk selv. Kom igang.

http://www.dr.dk/orientering/Or_MP/2005/RAM/o050819h.ram Orientering 19. august 2005 -
Registrering af borgere skal undersøges for ulemper Interview med Preben Wilhelm I realaudio format.

DRs indslag med interview af Lene Espersen af Anja Westphal (Windows media player)

Nye beføjelser til PET mødes med skepsis DR Online

Offline: www.dr.dk/nyheder/politik/article.jhtml?articleID=270040

Et gammlet dansk konservativt slogan er : Gud, konge og fædreland

Sidst revideret 20. august 2005 9:30 - Tilføjet slogan og skepsis link 19. august var der fuldmåne. (bum bum)

Se anden artikel her:

/ Terrorpakke mødes med skepsis (DR Online) (4. november 2005)