Den måde hvorpå en nyhed bliver præsenteret på har stor betydning for, hvordan indholdet af den af den opfattes. Overskrifter spiller i denne sammenhæng en stor rolle. TV2 online nyheder valgte ordene "en trimning af den måde, samarbejdet kører på" og at "sammenskrivning og forenkling af EU’s eksisterende traktater".
Ugeavisen Notat skrev om det d. 18. marts 2005 og bagefter ændrede TV2 indholdet på deres hjemmeside. Men hvor mange havde inden da fået det indtryk at det bare var en "trimning", som ikke medførte noget nyt ? Selve udtrykkene blev måske også brugt i TV2 Nyhederne og har medført at flere har fået et forkert indtryk af EU-forfatningen. Heldigvis sagde franskmændende og hollænderne Nej tidligere i år. Men noget tyder på, at EU indfører flere dele fra forfatningen alligevel ! (Dette vil jeg vende tilbage til i et senere indlæg).
Dette eksempel lå forud for Triple a sagen, hvor et løgnagtig indslag blev vist som virkeligheden. Men det var taget fra en musikvideo.
TV2 nægtede i første omgang at ændre indholdet, men har senere ændret det i al stilhed. Jeg fandt en henvisning til artiklen med ordene trimning, som du kan se i billedet her på siden. Siden er sidst blevet ændret på TV2s baggrundsside d. 16. juni uden at TV2 skriver, at de også har misinformeret på det her område. (Link til TV2 baggrundssiden nederst).
Link til artiklen på notat er nederst.
Indledningen på notat.dk
"TV2 nægter at ændre formulering om at der ikke stemmes om nye områder til EU. Regeringens egne jurister konkluderer i tykke rapporter det modsatte.
Af Erling Böttcher, Ugeavisen Notat
Flere læsere har henvendt sig til NOTAT om formuleringerne i en baggrundsartikel om EU-forfatningen, som blev bragt på TV2’s hjemmeside tv2.dk samme dag som Anders Fogh Rasmussen udskrev folkeafstemning.
I artiklen beskrives det at indføre en forfatning for EU som ”en trimning af den måde, samarbejdet kører på”. TV2 mener ligesom ja-sidens spindoktorer at der er tale om en ”sammenskrivning og forenkling af EU’s eksisterende traktater”.
TV2 skriver endvidere ”Modsat tidligere afstemninger skal vi denne gang ikke give EU-samarbejdet nye områder at bestemme over.”
– Det er noget sludder. Sandheden er en mindre afgivelse af suverænitet på en række områder, således som det fremgår af vores redegørelse. Det er minimalt, men det er der, siger kommitteret i EU-ret og menneskeret, Nina Holst-Christensen fra Justitsministeriet.
Faktisk er det modsat, ifølge Justitsministeriets omfangsrige redegørelse om afgivelse af suverænitet, hvis vi vedtager forfatningen. Netop fordi der er nye kompetencer til EU, skal vi til en bindende dansk folkeafstemning i september, sådan som Grundloven kræver det.
Snæver tolkning
Justitsministeriet udgav den 22. november den såkaldte suverænitets-redegørelse, anmeldt her i NOTAT 3.12.2004. Formålet med redegørelsen er at fortælle politikerne, hvorvidt de er tvunget til at holde folkeafstemning om udvidelse af EU’s magt. Hvis der afgives suverænitet, kræver Grundlovens paragraf 20 en folkeafstemning."
Læs hele artiklen her :
TV2 ved bedre end både justits- og udenrigsministeriet (notat.dk) (18. marts 2005)
EUs forfatningstraktat for begyndere (nyhederne.tv2.dk)
fra TV2: 28-02-05: 13:06 | opd. 16-06-05: 16:44
- FlemmingLeer's blog
- Log in to post comments