You are here

Hvad er RSS ?

RSS (eng: Really Simple Syndication) betyder rigtig simpel syndikering eller let opdateringsstrøm. RSS er en betegnelse som br­uges om en familie af filstandarder baseret på XML-data. Det er i øjeblikket tre forskellige standarder som RSS kan henvise til:

  • Really Simple Syndication (RSS 2.0)
  • Rich Site Summary (RSS 0.91, RSS 1.0)
  • RDF Site Summary (RSS 0.9 og 1.0)

Den nyeste og mest udbredte er RSS 2.0. RSS formater er specificeret i XML (en generisk specifikation for dataformater). RSS leverer informationen som en XML-fil kaldet et RSS-feed, en RSS-kanal eller nyhedsstrøm.

Brug af RSS

RSS-feeds kan bruges til, at gøre det nemmere for de besøgende, at følge med i strømmen af informationer på ofte opdaterede hjemmesider så som nyhedssider/-tjenester og weblogs.

Teknologien fungerer på den måde, at en side tilbyder en syndikation via RSS, dvs. et RSS-feed, som består af sidens indhold i en XML-version, som er specielt indrettet til at forskellige former for RSS-læsere kan læse den. Ved at sætte en RSS-læser op til med jævne mellemrum at besøge sådan et RSS-feed og scanne den for ændringer, kan man følge med ­i opdateringer uden at skulle besøge hjemmesiden selv. Det sætter en i stand til at følge med på et stort antal hjemmesider på en gang.

Det, brugeren modtager i sin RSS-læser, er som regel en overskrift (eller et kort resumé), der er linket til websiden. Selve RSS-læseren kan man som bruger enten have liggende på sin egen computer, eller man kan benytte en af RSS-læserne tilgængelige på internettet.

Det er ikke helt ved siden af at tænke på et link til et RSS-feed som et dynamisk bogmærke. Browseren Mozilla Firefox kan tolke RSS-strømme som netop dynamiske bogmærker, kaldet "live bookmarks".

Viderepublicering

RSS kan også anvendes til viderepublicering af nyheder. Enhver kan f. eks. hente nyheder fra DR ind på sin egen side, fordi DR udgiver et RSS-feed.

BitTorrent og RSS

Bruger til bruger (P2P) protokollen BitTorrent understøtter også RSS syndikering. Sådanne RSS-strømme (kendt som Torrent/RSS) gør brugeren i stand til at hente data automatisk. De fleste nyere BitTorrent-klienter understøtter allerede RSS.

Fundet her på da.wikipedia.org