You are here

EU vil registrere bloggere

Er politikerne bange for, hvad bloggerne kan bringe på banen? Eller er en registrering af bloggerne en måde at sikre bloguniversets troværdighed?

EU vil registrere bloggere (Ekstrabladet.dk nationen!)

Også omtalt her:
EU-parlamentets kulturudvalg vil forbyde anonyme blogs


Forslaget fra EU-parlamentet mener jeg er i strid med Grundlovens bestemmelser om ytringsfrihed:

Grundlovens §77

Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingen sinde på ny indføres.

Bemærk den anden sætning om at "andre forebyggende forholdsregler" ikke kan indføres. Et EU-krav om at ville registrere og nærmest kræve autorisation af bloggere er for mig at se en forebyggende forholdsregel, men Grundloven garanterer også ytringsfrihed på nettet - også anonymt. En ytring skal altså ikke igennem en godkendelse eller en autorisation før den når ud i offentligheden. Efter ytringen er der ansvar over for domstolene og her kan domstolene jo få adgang til vedkommendes bloggers identitet her i Danmark.

Jeg hilser dog en sådan EU-lov velkommen, da det vil tydeliggøre den danske Grundlovs underordning i forhold til EU-lovene for den brede offentlighed. Udgangen af en evt. retssag vil med stor sandsynlighed føre til, at en EU-lov om forbud mod anonymitet og krav om autorisation vil blive godkendt ved domstolene i Danmark. Grundloven vil så endeligt for en tid være dømt ude. EU-love står nemlig over danske love i juridisk forstand - Grundloven inklusiv. Det lærer enhver 1. års-jurastuderende idag.

En sådan chok-dom fra domstolene i Danmark vil så få borgernes øjne op for sagens rette sammenhæng i forhold til EU. Et sådant chok vil så formentlig føre til, at vi i Danmark igen kan sætte Grundloven over EU-ret og at vi kan sætte folketingspolitikerne til ansvar ved regelmæssige valg plus at Folketinget ikke længere er et gummistempel for EU-love. JuniBevægelsen har opgjort, at 80% af 208 vedtagne love af Folketinget i 2003 var direkte afskrivning af EU-love. Der fandtes 80.000 siders EU-lovgivning i 2005, som alle står over Grundloven.

Målet er genetablering af Grundloven som Danmarks øverste lov. Det er den ikke idag.

Sidst revideret
28. juni 2008 - kl. 14:55