You are here

Bloggere sagsøges i Malaysia

DR P1 Orientering d. 14. februar 2007:

Der er mange aviser i Malaysia men ikke megen mangfoldighed. For de regerende politikere sidder på nyhedsdækningen og det levner ikke plads til megen kritik. Og hvad gør en klog opposition så? Den går på nettet og opretter politiske blogs.

I Malaysia udkommer der dagligt mere end 40 landsdækkende aviser, men alligevel kniber det med pressens mangfoldighed.

Langt de fleste af aviserne er nemlig direkte eller indirekte ejet af partierne der udgør den siddende regering, og dækningen af de daglige nyheder er derfor temmelig ensidig.

Der er regeringens måde at se tingene på, og ingens andre. Kritikere og opposition er derfor sjældne gæster i avisernes spalter.

Gennem de sidste 4 - 5 år har et andet medie derfor fået større og større betydning i det malaysiske mediebillede: Nemlig Internettet, og specielt de politiske blogs.

Her har  kritikere, meningsdannere og opposition fundet et forum, hvor de kan komme med deres egne synspunkter omkring aktuelle politiske og sociale emner.

Og det er meget prominente og indflydelsesrige personer og organisationer der bruger netop blogs som deres primære medieplatform.

Derfor vakte det stor opsigt da den regeringsavisen New Strait Times anlagde sag mod to af landets mest prominente og anerkendte bloggere for æreskænkelser.

Nemlig journalisten Attan Ahirudin, der har fortid som journalist på netop New Strait Times og så bloggeren Jeff Ooi der i 2005 modtog en pris givet af organisationen Journalister uden Grænser, for sin blog der går under navnet Screenshot.

Retsagen mod de to bloggere begynder i slutningen af måneden. Og det bliver en retsag, som følges af mange af Malaysias nabolande, hvor regeringerne også har svært ved finde ud af, hvad de lige skal stille op med kritik og nyheder på Internettet.

af Henrik Kellberg

Hør mere på DR Online:
Bloggere sagsøges i Malaysia

Besøg Jeff Oois blog og Ahirudin bin Attan

Sidst revideret
15. februar 2007 - 16:30

Nyheder: