You are here

Lægeundersøgelse: Dansk asylsystem svigter torturofre

Amnesty.dk skrev d. 23. juni 2008:

Næsten halvdelen af nyankomne asylansøgere har været udsat for tortur, men frem for at modtage den fornødne lægelige behandling har de i stedet udsigt til lange ventetider i danske asylcentre. Amnesty Internationals Danske Lægegruppe dokumenterer i ny rapport, at asylansøgere er en mere sårbar gruppe end hidtil antaget. I alt 142 nyligt ankomne asylansøgere fra 33 forskellige lande er blevet undersøgt af Amnestys læger i samarbejde med Dansk Røde Kors.

Amnesty Internationals Danske Lægegruppe har undersøgt 142 af de asylansøgere, som kom til Danmark i de sidste fire måneder af 2007. Rapporten "Asylansøgere i Danmark: En undersøgelse af nyankomne asylansøgeres helbredstilstand og traumatiseringsgrad" dokumenterer, at 45% af de undersøgte havde været udsat for tortur, og 34% blev diagnosticeret med posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD). Undersøgelsen er den mest grundige, der er lavet i Danmark om emnet i 10 år, og Amnestys Lægegruppe planlægger at følge de 142 asylansøgere det næste år for blandt andet at undersøge, hvordan ventetiden i asylsystemet påvirker asylansøgernes helbred.

"Vores undersøgelse dokumenterer, at en meget stor andel af de asylansøgere, der kommer til Danmark, er svært traumatiserede og næsten halvdelen har været udsat for tortur," siger psykiater Morten Ekstrøm, som er medlem af Amnestys Lægegruppe og en anerkendt ekspert på området. "Det bør være den danske stat, der systematisk sørger for at få undersøgt asylansøgernes torturbaggrund for bl.a. at kunne tilbyde en relevant lægelig behandling. Som det fungerer i dag, er der ikke tilstrækkelig fokus på, hvor medtaget og hvor sårbar denne gruppe af asylansøgere er.".

Rapporten fremhæver blandt andet følgende konklusioner:

  • 45% af de nyankomne asylansøgere oplyste, at de havde været udsat for tortur.
  • En stor del af asylansøgerne oplyste, at de havde været udsat for krigsoplevelser (59%), forfølgelse (68%) eller fængsling/tilbageholdelse (44%).
  • De fysiske symptomer er cirka dobbelt så hyppigt forekommende blandt torturoverleverne end blandt ikke-torturerede asylansøgere, mens de psykiske symptomer er cirka 2-3 gange så hyppigt forekommende. Selv ikke-torturerede asylansøgere havde
    et påvirket fysisk og psykisk helbred.
  • 63% af torturoverleverne blandt de nyankomne asylansøgere opfyldte kriterierne for posttraumatisk belastningsreaktion (PTSD).
  • 30-40% af torturoverleverne blandt de nyankomne asylansøgere var angste, depressive og/eller forpinte sammenlignet med 5-10 % af de ikke-torturerede asylansøgere.
  • 42% af torturoverleverne blandt de nyankomne asylansøgere havde hudforandringer forenelige med torturfølger.

"Mennesker, som har været udsat for voldsomme traumer i deres hjemlande på grund af tortur, krig, fængsling og forfølgelse, skal ikke parkeres i årevis i det danske asylsystem. De skal behandles for de skader, de er blevet påført, og så vidt muligt hjælpes til en normal tilværelse, indtil de enten får ophold i Danmark, eller kan hjemsendes i sikkerhed og værdighed," siger generalsekretær for Amnesty Internationals danske afdeling, Lars Normann Jørgensen.

Rapporten "Asylansøgere i Danmark: En undersøgelse af nyankomne asylansøgeres helbredstilstand og traumatiseringsgrad" kan downloades her

Fundet her:
Ny lægeundersøgelse: Dansk asylsystem svigter torturofre (amnesty.dk)

Undersøgelsen er en vigtig indikator for antallet af flygtninge, som får førtidspension:
Nye tal: flere flygtninge på førtidspension