You are here

Ombudsmand: Anonyme anmeldelser må ikke indgå i kommuners afgørelser om socialt bedrageri

DR P1 Orientering den 20. marts 2013:

Flere kommuner er grebet i at overtræde regler og lovgivning, når de behandler sager om muligt socialt bedrageri. Det har flere jurister slået fast her i programmet.

Nu melder også ombudsmanden sig på banen med ny kritik af kommunernes metoder i jagten på mulige sociale bedragere.

Af Jesper Tynell

Hør indslaget her:
/ Ombudsmanden kritiserer kommuner i sager om socialt bedrageri (DR Online) (20. marts 2013)

"Heraf følger, at oplysninger, der alene fremtræder som anonyme, eller oplysninger, der af anden grund ikke kan kontrolleres af myndigheden, ikke i sig selv kan indgå i grundlaget for en indgribende afgørelse over for en borger."

/ s. 11 i Folketingets Ombudsmands udtalelse 2013-4 Tilbagebetaling af ydelser [PDF] (Ombudsmanden.dk)

Det skal også fremgå skriftligt af sagen, at den pågældende er blevet vejledt om pligt til ikke at udtale sig eller afgive oplysninger i sagen.

Samtidigt skal kommunen også vejlede borgeren om, hvilke konkrete forhold som kan modbevise beskyldninger om socialt bedrageri. I forbindelse med en sag om reelt enlig, så kunne dokumentation være forbrugsregnskaber for el & varm plus internet & mobil regninger for en anden adresse for en kæreste være relevant.

Han kommer også med en indskrænkning af "mod bedre vidende", hvor en modtager tidligere har underskrevet en tro og love erklæring for modtagelse af børnetilskud, boligydelse & førtidspension en gang årligt.

I den konkrete sag har kommunen tidligere lukket sagen om tilbagebetaling & har afgjort, at der ikke var grundlag for tilbagebetaling. De samme oplysninger bliver brugt igen som grundlag for senere at kræve tilbagebetaling. Dermed har der ikke været et nyt grundlag for afgørelsen.

Kommunerne skal dokumentere at ydelser er modtaget mod bedre vidende.

Han vurderer ikke, at der er kommet nye oplysninger frem efter 2. juni 2009. En tro og love erklæring kan ikke alene bruges som afgørelsesgrundlag & Ombudsmanden sender den tilbage til Det Sociale Nævn ved Statsforvaltning Sjælland for at genvurdere kravet om tilbagebetaling af ydelserne. (s21 i pdf filen).

Sagen kommer oprindeligt fra Greve kommune.