You are here

Afskaf socialpsykiatrien

Socialpsykiatrien er blevet omklamret af psykiatrien, og det er ved at tage livet af den, siger en af fadderne til socialpsykiatrien og formand for Rådet for Socialt Udsatte, Preben Brandt. Han foreslår, at man snarest finder et andet navn.

- Men det skinner mere og mere igennem, at det sociale omsorgsarbejde er domineret af den psykiatriske tankegang, hvor hovedformålet er behandling. Så i stedet for at afinstitutionalisere arbejdet med de socialt udsatte sindslidende – som var både ideen og målsætningen med socialpsykiatrien – er vi havnet i det, man kan kalde transinstitutionalisere – det vil sige, at institutionsbegrebet flyder over i noget andet.

Preben Brandt illustrerer det med et eksempel: Det første professorat i socialpsykiatri er for nylig oprettet og ligger ikke, som man kunne forvente, i det sociale system, men derimod i psykiatrien på universitetet.

- Det betyder for mig at se, at fokus i socialpsykiatrien bliver at behandle folk, gøre dem raske, udvikle dem fra et sted til et andet. Konsekvensen af den tankegang er, at man ikke accepterer, at der er nogle, som er så socialt handicappede, at det, de har brug for ikke er udviklingsplaner, men social støtte og omsorg for at få hverdagen til at hænge sammen. Og som ville give sindslidende mulighed for selv at kunne tage ansvaret for, hvordan deres liv skulle leves.

Læs resten på:
/ Afskaf socialpsykiatrien (Socialpaedagogen.dk) (13. juni 2008)

Socialpsykiatrien i kommunerne hedder stadig den dag idag; socialpsykiatrien. Men det forebyggende arbejde er blevet sat under pres som følge af den tidligere regerings samt den nuværende regeringens stramme styring af kommunernes økonomi.

I kommuneaftalen for 2013 skal kommunerne endda spare op til uforudsete udgifter !

Disse penge bliver taget fra blandt andet de socialt udsatte psykisk syge & andre grupper, der ikke lige har et aktivt & ressourcestærkt bagland.

Psykisk sygdom & andre handicaps rammer ikke kun den enkelte. Den rammer hele familier, som kun i ringe grad har overskuddet til at protestere.