You are here

Sagsbehandling af sygedagpengesager må ikke foregå hos private aktører

DR P1 Orientering d. 8. april 2010:

Det er ulovligt at lade private firmaer afgøre, om sygemeldte borgere skal have lukket for udbetalingen af sygedagpenge.
Alligevel har en række kommuner valgt at lægge denne myndighedsopgave og sagsbehandlingen ud til private sagsbehandlere og selskaber.

Det betyder så, at når de private firmaer har besluttet at smække kassen i for sygedagpenge i stribevis af sager i løbet af de senere år, så har afgørelserne været ugyldige. Det har Ankestyrelsen netop slået fast i 8 forskellige sager.

Flere års ulovlig sagbehandling skal genbehandles
Konsekvensen af Ankestyrelsen afgørelser bliver, at kommunerne skal udbetale millioner af kroner med tilbagevirkende kraft til de borgere, der ulovligt har fået standset udbetalingen af sygedagpenge af et privat firma.

Det gælder eksempelvis Køge Kommune, hvis kommunalbestyrelse i vinteren 2007 besluttede at lade de kommunale socialrådgivere konkurrere med de ansatte i et privat, hollandsk selskab om at udføre sagsbehandlingen for en række af kommunens borgere.

For Køge betyder det, at bunken med flere års sagsbehandling nu skal gennemgås en gang til.

- Der foreligger en stor opgave i forhold til, at få kigget de sager igennem og fået lavet nogle afgørelser som er de rigtige. Det kommer der til at være et stort stykke arbejde med, fortæller Arbejdsmarkedschef i Køge Kommune, Bjarne Andersen.

Millioner i tilbagebetaling
Ankestyrelsens afgørelser påvirker også andre kommuner. Blandt dem er Randers Kommune, som har haft dele af deres sagsbehandling uddelegeret til Falck Healthcare A/S.

- Vi har haft 100 afgørelser. Der er så nogle, som har fået lukket deres sygedagpenge uden at få sat en anden forsørgelse i stedet for. De skal kompenseres for det tab de har haft, siger jobcenterchef Ole Andersen.

Ole Andersen vurderer, at der er mellem ti og tyve sager, hvor en kompensation kan komme på tale. Det svarer til mellem 1,7 og 3,4 millioner kroner.

Af: Jesper Tynell

Hør mere på:
Ulovlig privatisering koster kommuner kassen (DR Online)
(8. april 2010)

Kolding kommune har også misbrugt loven:

Der er fest i gaden når en koldingenser mister sine sygedagpenge eller kommer i job.

De Falck-ansatte, der står for arbejdet med at skære antallet af modtagere af sygedagpenge ned, fejrer det med at spille på guitar, trykke på en julemand og et stykke slik.

Jubler når folk mister sygedagpenge (DR online) (24. december 2009)