You are here

Hvorfor er banksektoren så speciel at staten skal garantere dens overlevelse ?

Her dag 3 efter, at de fleste af Folketingets partier støtter op om at redde fallerede banker viser det sig at den ikke viker ! Berlingske Business.dk: Bankpakke uden effekt

Istedet vil Folketinget ganske uhørt haste krisepakken igennem og nu lovgive med tilbagevirkende kraft ! Samtidigt skal den normale lovbehandling på omkring 3 uger dispenseres. Pakken skal nu allerede være vedtaget på fredag inden efterårsferien. Krisepakken vil sikkert ikke alligevel efter min mening ændre noget som helst. Den er en dråbe i havet. Som jeg skrev tidligere ville Roskilde Bank i værste fald have kostet Kr. 37 Mia. Det var en større regionalbank. Der er omkring 140 banker i Danmark, så det kan meget hurtigt blive statskassen som betaler. Dermed bliver det os alle.

I det hele taget forstår jeg ikke den store bekymring for banksektoren og behovet for statsgaranteret overlevelse. Banksektoren er en sektor som alle andre sektorer. Godt nok er den sandsynligvis større end andre og spiller en central rolle for andre sektorer. Men Folketinget og regeringen har ikke efter min mening overhovedet forklaret årsagen til denne særbehandling af en privat sektor. Der er ikke andre sektorer, som får den samme særbehandling. Bankerne har tjent milliarder af kroner på spekulation og når det sår nu er gået galt, så skal skatteborgerne betale. Det er sgu da lidt for smart !

I det hele taget synes jeg det er mærkværdigt, at de politikere og økonomer (- som ikke har forudset finanskrisen 2008) idag mener at have fundet en løsning på finanskrisen. En finanskrise, som politikerne har været stærkt medvirkende til at skabe med de frie kapitalbevægelser og især den enorme spekulation.

Istedet synes jeg, at Enhedslistens bud på en løsning er vejen frem:

Det selvregulerende frie marked og den usynlige hånd er en skrøne, som nu endelig må opgives.
Hvis nye kriser skal undgås, må der ske et markant skift i den økonomiske politik, så vi kan sikre langt større demokratisk styring med økonomien.

Meget af den regulering af kapitalstrømmene, der tidligere fandtes, bør genindføres, og der bør tages nye initiativer som f.eks. indførsel af en Tobinskat på finansielle transaktioner

En anden afgørende reform kunne være at sørge for, at staten igen begynder at drive fællesskabsejede kredit- og bankvirksomheder, så almindelige mennesker har et alternativ til den spekulative bank og kreditsektor. Med andre ord: vi har brug for spekulationsfri zoner.
Kilde: Johanne Schmidt-Nielsen: Redningsplanen gør grin med skatteyderne (blog.politiken.dk)

Hørt !

Kommentarer

Økonomen Roger Nightingale, senioranalytiker Pointon York bliver her interviewet i Bloomberg tv d. 6. oktober 2008. Hans kur er en rente på nær 0 % istedet for, at skatteyderne skal betale for fallerede banker. Han udtaler, at USA planen på US 700 Mia. dollars ikke nytter. Han inspirerede mig til bl.a. at skrive ovenstående.

Se den her på Youtube.com: http://www.youtube.com/watch?v=UCJEIqNQmZk

Renterne blev sat ned igår. Danske Bank: Dyb finansiel krise (Berlingske Business.dk). Bare ikke i Danmark, hvor Nationalbanken i en historisk enegang prøver at holde renten højere i håbet om at tiltrække valuta.