You are here

Banklotteri om statskassen

Igår aftes kom regeringen så med sit forslag til løsningen på finanskrisen her i landet. Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen og finansminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede en plan for redning, som blev præsenteret at bankerne betaler i første omgang med en afviklingsfond på Kr. 35 Mia med bankbidrag.


I værste fald kunne Roskilde Bank have kostet skatteyderne Kr. 37 Mia.


Derefter går staten ind og dækker tab.

For den gennemsnitlige dansker er det et astonomisk beløb. Men går man tilbage i tiden til omtalen af Roskilde bank kunne den alene i værste fald løbe op i Kr. 37 Mia ! (Tilføjelse: Roskilde Bank indgår ikke i bankpakke 1).

Så galt gik det dog ikke. Idag blev det meddelt, at Finanstilsynet godkender betalingsstandsning og 3 bankers opkøb af Roskilde Bank.

Detaljerne i aftalen er:

»Regeringens pakke for bankerne er meget klar på dette punkt. Der etableres et forbud mod udbyttebetaling, et stop for tilbagekøbsprogrammer og for nye aktieoptionsprogrammer, mens eksisterende programmer ikke må hverken fornyes eller forlænges. Det er stærke signaler, som handler om at genskabe tilliden hos almindelige kunder«, siger ekspert i bankforhold, professor Per Henning Hansen fra Copenhagen Business School.
Kilde: Politiken.dk: Bankerne får spændetrøje på i to år

Her er der et link til aftalen:

Med en stort anlagt redningsplan (oem.dk - PDF -format) forsøger regeringen nu at dæmpe den krise, som truer med at trække en stribe danske banker med sig ned.

Aftalen, der har bred politisk opbakning fra regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, de radikale og Liberal Alliance, betyder, at de danske banker over to år skyder 35 milliarder kroner i
en forsikringsordning, som skal være et sikkerhedsnet under nødlidende banker.
Kilde: Politiken.dk: Danske banker får krisehjælp

De involverede danske partier har udstedt en lotteriseddel, som samtlige danskere kan risikere at hænge på. Tiden vil vise om den bliver indløst. Foreløbigt falder aktierne også set i lyset af den amerikanske plan på 700 Mia. dollars. Voldsomme fald på aktiemarkedet (DR Online)

Danmark har idag omkring 140 banker. Sverige har til sammenligning kun 14.

"Vi har et usædvanligt høj antal banker i Danmark – omkring 140 banker, mens Sverige har 14, selv om der er langt flere indbyggere. " siger Lene Espersen. Kilde: Berlingske Business.dk d. 24. september 2008

Det svært at danne sig et overblik over, hvormange danske småbanker der er i skudlinjen ifølge erhvervsredaktør Niels Lunde fra Politiken til TV2 Nyhederne kl. 8. John Norden fra Mybanker.dk kaldte det for en nationalisering i 7 nyhederne på TV2. Lars Løkke Rasmussen er ikke overraskende uenig.

Bankerne har ifølge en opgørelse fra Socialdemokraterne d. 2. oktober 2008 tjent Kr. 263 Mia. i de sidste 10 år før skat (s. 3 i PDF forslag: Krisen i finanssektoren – Nødvendige justeringer til gavn for de danske kunder). 

Mit forslag er, at nationalisere de gode dele af bankerne og lade resten sejle. De har selv valgt, at ødsle med pengene og det er ikke skatteydernes opgave at holde hånden under bankerne.