You are here

Ny rapport: Danmarks EU-forbehold er en succes

DR P1 Orientering d. 30. juni 2008:

Siden 1993 har Danmark haft forbehold på fire områder i EU-samarbejdet. I en ny rapport fortæller Dansk Institut for Internationale Studier, at forbeholdene er en succes - de holder Danmark uden for et reelt politisk samarbejde.

Siden vælgernes nej til Maastricht-traktaten tilbage ved folkeafstemningen i 1992 har Danmark ikke deltaget i EU-samarbejdet på fire områder. Dengang troede de færreste, at forbeholdene ville få betydning. I en ny rapport fortæller Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), at forbeholdene er en succes. De holder Danmark uden for et reelt politisk samarbejde.

Danmark deltager ikke i opbygningen af EU's politiske union. Vi siger nej til fælles mønt, fælles militær, fælles politi og restvæsen, og det fælles unionsborgerskab må ikke erstatte det nationale, danske statsborgerskab.

Sådan lød budskabet fra Danmark til de andre EU-lande efter vælgernes nej til EU's Maastricht-traktat ved folkeafstemningen i 1992.

De andre lande sagde OK, mens Danmark sagde OK til, at de kunne fortsætte opbygningen af unionen på de fire områder. Nu, efter 16 år, har de andre haft held i deres forehavende, euroen, den fælles mønt er gangbar valuta i snart 15 EU-lande, i fællesskab sender EU-landene soldater på mission, og det retspolitiske samarbejde udbygges.

I takt med de andres udbygning af den politiske union, får de fire forbehold stadigt mere betydning. I dagens rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier er konklusionen, at forbeholdene er en succeshistorie. De virker. Danmark deltager ikke i opbygningen af EU's politiske Union.

Men, medaljen har en bagside. Vi har tilgengæld ingen indflydelse på, hvad det er for en politisk union, vi bliver naboer til.

Af Jens Reiermann

Hør mere på:
Ny rapport: Danmarks EU-forbehold er en succes (DR Online)