You are here

Lægekonsulent ikke omfattet af lægeløftet som ansat i kommune/region

Dette svar fra nuværende sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (C) udfærdiget af Sundhedsstyrelsen til MF, Line Barfod (Ø) fra den 2. april 2008 viser et kæmpe hul i autorisationsloven (tidl. lægeloven) for læger ansat som lægekonsulenter:

Det følger således af autorisationsloven, at en læge ikke er omfattet af lovens §§ 17 og 20, når vedkommende ikke udøver lægefaglig virksomhed. Der er derfor ikke tale om lægefaglig virksomhed i relation til læger, der er ansat i administrative stillinger, eksempelvis lægekonsulenter, hvis der ikke består et læge/patientforhold i det konkrete tilfælde. Deres skriftlige voteringer i enkeltsager betragtes således ikke som lægeerklæringer efter autorisationslovens § 20. Det er ikke ansættelsesforholdet, der er afgørende, men lægens virke. Lægekonsulenter fungerer som udgangspunkt derfor som andre medarbejdere i forvaltningen, der arbejder under ansvar for arbejdsgiveren (eksempelvis en kommune eller en region) og dermed under forvaltningslovens bestemmelser.

Kilde: Folketingets web d. 2. april 2008 (ft.dk) (pdf format)

Lægekonsulenter spiller en central rolle i kommunernes vurdering af lægelige udsagn og erklæringer på fleksjob og førtidspensionsområdet efter arbejdsevnemetoden indført efter førtidspensionsreformen per 1. januar 2003.

Det var oprindeligt læge Jytte Hestbech, som opdagede hullet:
Benny Gerhard (benny-g.dk)

Læs også mere her, hvor jeg fandt ordlyden på svaret til Line Barfod:
Min føljeton (Jyttehestbech.dk)