You are here

Overset ret til enkeltydelser til samlever uden kontanthjælp i kontanthjælpsreformen

Afskrift fra DR P1 Orientering den 3. januar 2014:

Søren Carlsen;
En hidtil overset formulering i lovgivningen betyder nemlig at den enkelte samlever uden kontanthjælp har krav på at få betalt enkeltydelser:

  • tandlægeregninger,
  • vintertøj til børnene,
  • et nyt køleskab
  • eller andre enkeltudgifter

& det uanset hvad deres arbejdende partner får i løn.

Hvad det er for en formulering i lovgivningen, der er tale om & hvad den i praksis vil betyde for den enkelte arbejdsløse par der ikke er gift har Jesper Tynell set nærmere på.

Jesper Tynell,
Hvis man mister sit arbejde & bor sammen med en kæreste, der tjener mere end Kr. 23.000 om måneden vil man i fremtiden ikke længere have ret til kontanthjælp.

Fra 1. januar 2015 får samlevende med den ene på kontanthjælp lukket helt for kontanthjælp.

En detalje i lovgivningen.

Men det gælder ikke for enkeltydelser som

  • tandlægeregninger,
  • medicin,
  • fysioterapi,
  • vinterjakker til børnene,
  • et nyt køleskab
  • eller barnevogn til den lille.

Det betyder at kommunerne ved udbetaling ved efter aktivlovens paragraffer om enkeltydelser ikke skal tage hensyn til hvad den arbejdsløses partner tjener.

Det spiller ingen rolle sådan som loven er formuleret.

En detalje som de 2 lektorer i socialret ved Aalborg Universitet John Klausen & Nina von Hjelmcrone har fået øje på.

Fra lov om aktiv socialpolitik

Hjælp i særlige tilfælde

Enkeltudgifter

§ 81. Kommunen kan yde hjælp til rimeligt begrundede enkeltudgifter til en person, som har været ude for ændringer i sine forhold, hvis den pågældendes egen afholdelse af udgifterne i afgørende grad vil vanskeliggøre den pågældendes og familiens muligheder for at klare sig selv i fremtiden. Hjælpen kan normalt kun ydes, hvis udgiften er opstået som følge af behov, der ikke har kunnet forudses. Kommunen kan dog efter en konkret vurdering undtagelsesvis yde hjælp til en udgift, der har kunnet forudses, hvis afholdelsen af udgiften er af helt afgørende betydning for den pågældendes eller familiens livsførelse.

/ Lov om aktiv socialpolitik (Retsinformation.dk)

&

Paragraf 81 i Aktivloven blev ikke ændret, da kontanthjælpsreformen blev ændret 5. juli 2013

/ Kontanthjælpsreformen 2013 (Retsinformation.dk)

Nina von Hjelmcrone;

"Det er rigtigt at den gensidige forsørgelsespligt imellem samlevende gælder kun når der er tale om kontanthjælp eller uddannelseshjælp & ikke når der er tale om enkeltudgifter.

Det vil sige, at når man skal finde ud af om den pågældende har råd til at betale enkeltudgiften f.eks. medicinregning så skal man tage udgangspunkt i at vedkommende faktisk ikke har nogen indtægt & derfor ikke har råd til at betale udgiften selv.

Man skal ikke inddrage samleverens indtægt."

Jesper Tynell,

"& det er anderledes end hvis de havde været gift ?"

Nina von Hjelmcrone:
"Det er helt anderledes end hvis de havde været gift & man skal finde ud af om vedkommende har råd til at betale udgiften at så går man ind & kigger på hele familiens økonomi. Det vil sige alle familiens indtægter & udgifter. Det gør man ikke, når der er tale om samlevende. Der kigger man kun på ansøgerens økonomi."

Kommunerne har en pligt til at vejlede om denne mulighed.

Beskæftigelsesministeriet & Socialministeriet bekræfter over for Jesper Tynell, at samleverens indtægt ikke skal regnes med ved enkeltudgifter.

Det gælder kun for nødvendige & uforudsete enkeltudgifter.

Der er ikke fastsat nogen beløbsgrænser i lovgivningen.

Enkeltydelser blev ikke regnet med ved den påståede beregnede besparelse som følge af kontanthjælpsreformen på kr. 1,4 Mia per år. Det kunne man ikke.


Tip af FlemmingLeer:

Støtte til bolligudgifter
Som enlig har du måske ret til Særlig hjælp til høje boligudgifter i Aktivlovens §34 udover boligsikring. Kommunerne "glemmer" at vejlede om det. Det kender jeg ihvertfald endnu et tilfælde på her i Vejle kommune. Gælder såvidt jeg husker ikke for samlevende.

Tilføjet 14. januar 2014:
Da der er tale nyt område for loven kan samlevende måske i visse tilfælde være berettigede til at modtage Aktivlovens §34 til særligt høje boligudgifter. Mit råd er at søge & så klage det videre op i systemet til Ankestyrelsen for at få en principafgørelse, når kommunen formentlig giver afslag.

Medicinudgifter
Hvis du har høje medicinudgifter kan du igennem din læge ansøge om kronikertilskud.

Konto på apoteket
Hvis du har høje medicinudgifter kan du derudover på nogle apoteker få en konto, hvor du indbetaler et månedligt indskud svarende til 1/12-del af dine forventede medicinudgifter per år. Du skal have over kr. 10.000,- i medicinudgifter om året. På den måde undgår du det høje bidrag først i dit nye medicinår. Det er en gratis service fra nogle apoteker.

Hør indslaget her:
/ Samlevende uden kontanthjælp har ret til enkeltydelser (DR Online) (3. januar 2014) / åbner i nyt vindue / Hør det 01 time 01m 25s inde i udsendelsen.

Via
[/ DR P1 Orientering den 3. januar 2014 (DR Online)]

Det er kun Enhedslisten, som ikke støtter den asociale fattigdomsskabende urimelige & uretfærdige kontanthjælpsreform.

Spred modstand !
& Spred Glæde...trods alt :/
FlemmingLeer
Denmarkonline.dk