You are here

Satspuljen: Regeringens overlevelse afgøres af Liberal Alliance & Dansk Folkeparti i finansloven 2013

Efter det overraskende forløb omkring skattereformen, som skal vedtages inden den 15. september 2012 hersker der nu tvivl om dens holdbarhed efter 2012.

Skattereformen er nemlig ikke bindende for forligspartierne & alle partier i Folketinget kan være med til at ændre i indholdet. Det betyder, at ingen af partierne bag skattereformen 2012 har vetoret over for ændring.

1. Indtil videre er der strid om udlandsskat, som Venstre & Det Konservative Folkeparti nu vil have ændret. Istedet for forslaget om, at folk i udlandet skal betale almindelig dansk skat vil de nu bevare den nuværende status på området.

Det vil koste 310 millioner kroner, hvis (udlands-)skatten skal rulles tilbage.

/ Overblik: Det ved vi om Venstres finanslovsforslag (DR Online) (3. september 2012)

2. Der er også strid om overførsel fra folkepensionens grundbeløb, som VK glædesstrålende annoncerede at de fik fjernet overførelse af Kr. 13.600 til tillægspensionen. Men Skattereformen overfører faktisk Kr. 3.500,- til tillægspensionen. Det betyder at folk med ekstra arbejdsmarkedspension ikke kan få den fulde tillægspension.

Tilbage står, at Skattereformen 2012 ikke skaber klarhed & ro på skatteområdet. Tværtimod kan det blive en politisk kampplads i årene fremover præget af forskellige udmeldinger.

Hør mere indslaget her fra DRs P1 Orientering med Pieter Raunwe:

/ Forvirrende optakt til Finansloven (DR Online) (3. september 2012)

Skattereformen 2012 er indgået imellem Regeringen (Socialdemokraterne, SF & Radikale venstre) plus Venstre & det Konservative Folkeparti.

Dette er endnu et usikkerhedsmoment i forhandlingerne om finansloven 2013.

Jeg har tidligere skrevet om satspuljen:

/ DF starter kampen om satspuljen efter førtidspensions- & fleksjobreformen

som både Dansk Folkeparti (DF) & Liberal Alliance (LA) er med. Alle partier i Folketinget med undtagelse af Enhedslisten er med i satspuljeforliget, som blev indgået i 1992.

Igennem den lavere stigningstakst for overførselsindkomster i skattereformen 2012 med virkning fra 2016 berører det satspuljen. Satspuljen opsuger hvert år en del af stigningstaksten for overførselsindkomster i forhold til stigningen i lønninger.

Det regulerer skattereformen ned til stigningstaksten i priser istedet for. Det giver Kr. 3 Mia., som bruges til skattelettelser til de velstillede vælgere. Satspujens bruges til korterevarende forløb til forbedring af de sociale vilkår for især dem på overførselsindkomst, herunder også inden for psykiatrien. Typisk løber projekterne i 4 år.

DF & LA kan blokere for gennemførelsen af skattereformen, for der skal der være enighed blandt alle satspuljens forligspartier om ændringer.

Jeg mener, at regeringen har opført direkte amatøragtigt & de valgte den kortsigtede sejr den 22. juni 2012 ved at indgå et "bredt" forlig om skattereform med VK.

Istedet for at regeringen har initiativet, så har regeringen givet partier uden for aftalen om både skattereformen & reform af førtidpension & fleksjob afgørende indflydelse.

Regeringen skal ud med tilbud til både DF & LA for at få dem med i ændring af satspuljen.

Jeg kan næsten garantere, at LA vil skrue prisen så højt op at regeringen ikke vil levere.

Så regeringen har smidt kæmpe klippeblokker på vejen frem mod indgåelse af finansloven 2013, som skal ryddes af vejen.

& så kan regeringen være nok så villig til at indgå en finanslov med Enhedslisten.

Afgørelsen om regeringens overlevelse i år ligger ikke hos hverken regeringen eller Enhedslisten.

Den ligger hos LA & DF.