You are here

DREAM: Toneangivende økonomisk model regner altid med fuld beskæftigelse

Det hjælper ikke på statsunderskuddet at fjerne efterlønnen, mener økonomiprofessor Jesper Jespersen. Dermed sår han tvivl om den centrale 'sandhed' i økonomidebatten: At vi snart mangler arbejdskraft og kan skaffe den ved at fjerne efterlønnen.

Økonomiprofessor Jesper Jespersen:
»Uenigheden består først og fremmest i, at vi benytter forskelligt analytisk grundlag. Vi har forskellige modeller eller krystalkugler, som vi kigger i.

Og den krystalkugle, som kaldes DREAM-modellen, har den på mange måder bizarre egenskab, at der altid er job til rådighed - hvilket vil sige, at beskæftigelsen alene er bestemt af, hvor mange der udbyder deres arbejdskraft, eller hvor mange der populært sagt gider eller ønsker at arbejde.

Det er den model, som blev benyttet af Velfærdskommissionen og siden hen Arbejdsmarkedskommissionen, og som Vismændene også bruger, når de kigger længere frem i tiden.«

- Men hvad er problemet ved at antage, at beskæftigelsen følger udbuddet af arbejdskraft?

»At det ikke svarer til virkeligheden. I næsten alle de år, hvor vi har haft arbejdsløshedsstatistik, har vi kunnet konstatere, at der har været en større eller mindre grad af ufrivillig arbejdsløshed - altså af folk, som gerne ville arbejde, men ikke kunne få lov. Derfor er det en bizar, urealistisk forestilling.«

- Men vi hører jo hele tiden, at vi på langt sigt vil mangle arbejdskraft. Passer det så heller ikke?

»Det er formentlig også en myte, idet at den reduktion af arbejdsstyrken, som vil finde sted inden for de næste 10 år, er på knap tre procent - og det er endda vismændenes beregninger. Det er altså små 100.000, som arbejdsstyrken bliver reduceret med - og dér skal vi ikke glemme, at arbejdsløsheden i øjeblikket ligger omkring 180.000.«

"Husk på, at det private erhvervsliv ved en given produktion traditionelt overflødiggør 40.000 medarbejdere om året gennem produktivitetsstigninger."

/ Selv om alle er enige, behøver det ikke være sandt ... (Information.dk) (5. januar 2011)

Jepser Jespersen bliver selvsagt modsagt:

/ Overvismand: 'Det dominerer jo også debatten, at vand fryser ved nul grader' (information.dk) (5. januar 2011)

DREAM-modellen bliver benyttet i statslig regi samt af de økonomiske "vismænd" i det økonomiske råd.

Et er teori. Noget andet er praksis.

Er DREAM-modellen f.eks. under revision efter den knapt afsluttede finanskrise, hvor boligprisernes himmelflugt har haft en stor del af æren for nedsmeltningen af dansk & international økonomi ?

Jeg tvivler.

Noget andet er.

Hvor tit rammer DREAM-modellen rigtigt ?

& ikke mindst: Hvor tit rammer DREAM-modellen forkert ?

En væsentligt integreret del af økonomiske modeller er, at mennesker kun gør noget hvis de selv får en gevinst ud af det.

Det har blandt andet ført til spilteorien & gennemsyrer idag det danske samfund, hvor alt skal opgøres i tal & indrapporteres i datasystemer.

Det eneste problem er bare.

Den stemmer ikke overens med virkeligheden.

For så ville der ikke være så mange frivillige inden for foreninger som idræt, sociale hjælpe organisationer & psykiatri foreninger.

Den menneskellige faktor kan ikke sættes på en formel.

De fleste beslutninger tages ikke på et rationelt grundlag, men ud fra irrationelle følelser som respekt & medmenneskelighed.

Vi kan ikke være tjent med at forældede økonomiske teorier skal danne grundlag for flertallets hverdagsliv. Gætværk, der ikke tager udgangspunkt i virkeligheden skal ikke forme vores allesammens liv !

& bliv så gældfri !

Gæld er som beton,

kun uden kan du bevæge dig frit.
FlemmingLeer

Sæt tid af til at få lavet et budget. De fleste banker har idag en budgetfunktion, hvor du kan følge med i budgettet & dine udgifter. Se på alle dine udgifter over et år.

Del alle udgifterne med 12 & opret en budgetkonto, hvor de penge går ind.

Hvis du har flere udgifter end indtægter, så skær noget fra.

Tjek budgettet mindst engang om måneden.

Spar op til uforudsete udgifter, ferie & pension.

Eller vil du hellere bruge tiden foran tv'et & flygte fra virkeligheden ?

Du er klogere end det.