You are here

Alvorlig påtale til psykiatrisk overlæge Henrik Søltoft på Hillerød sygehus vedr. forkerte oplysninger om asylansøger

DR P1 Orientering d. 15. marts 2010:

En ledende psykiatrisk overlæge har fået en alvorlig påtale af Patientklagenævnet for at have brudt sin tavshedspligt. De oplysninger der uretmæssigt kom frem til myndighederne om patienten var tilmed forkerte.

Patienten var en afvist asylansøger, der havde forsøgt at begå selvmord. Det undlod lægen, der er psykiatrisk overlæge i Hillerød, at nævne i sin erklæring.

Det fremgik ikke, at kvinden havde været selvmordstruet, og hun blev fremstillet som mindre syg, end der var belæg for.

Tvangsudsendt til kosovo
Patienten var afvist asylansøger. På grundlag af lægeerklæringen blev hun og hendes familie kort efter tvangsudsendt til Kosovo.

Lægeerklæringen var også afgørende for at familien fik afslag i integrationsministeriet på at få genoptaget deres sag om humanitær opholdstilladelse.

Sagen rejser en række spørgsmål, ikke mindst selvfølgelig om troværdigheden af de lægeerklæringer, som kan være afgørende for om en afvist asylansøger bliver udvist - eller måske kan få lov at blive i Danmark.

Orientering har set nærmere på sagen på baggrund af Patientklagenævnets afgørelse og andre centrale dokumenter i sagen fra de involverede myndigheder.

Patienter skal kunne have tillid
Professor Jens Vedsted-Hansen fra juridisk institut ved Århus Universitet vurderer, at den tvangsudsendte familie ville have fået genoptaget sin sag om humanitær opholdstilladelse i Integrationsministeriet , hvis der havde foreligget korrekte oplysninger om kvindens tilstand.

Det kunne have ført til at familien kunne få tilkendt opholdstilladelse.

Professor i sundhedsret ved Københavns Universitet, Mette Hartlev, finder det er uheldigt, hvis sagen sår tvivl om lægernes rolle over for patienten.

- Patienter skal kunne have tillid til, at lægen interesser sig for vores helbred, og man må ikke kunne komme i tvivl om, hvorvidt lægen har en anden rolle, som politibetjent, udlændingemyndighed eller social myndighed, siger Mette Hartlev.

Det er Støttekredsen for Flygtninge i Fare, der har indbragt sagen for Patientklagenævnet på kvindens vegne.

Skrevet af Jesper Svendsen

Indslag af Astrid Fischer

Hør mere på:
Alvorlig påtale til psykiatrisk overlæge (DR Online)
(15. marts 2010)

Læs afgørelsen fra Patientklagenævnet her:
http://www.stoettekredsen.dk/pkn.afg.nn.2010.02.26.pdf

Via
[Støttekredsen for Flygtninge i Fare]

Jeg vil nøjes med at sige: Sikke en afstumpet stodder !

Medløbere findes overalt - også i psykiatrien... :/