You are here

På kontanthjælp trods fuldtids-arbejde

DR P1 Orientering d. 30. august 2007:

En kvinde der er i arbejde og ikke modtager en krone fra det offentlige kan teknisk set godt siges at være på kontanthjælp, hvis hun er gift med en arbejdsløs mand, der modtager kontanthjælp.

Man kan ikke kalde en arbejdende kvinde på 55 år for "pensionist" - blot fordi hendes mand går på pension. Det bliver hun på ingen måde "pensionist" af.

Men i Beskæftigelsesministeriet mener man, at en kvinde med fuldtidsarbejde, der ikke selv modtager en krone fra det offentlige - godt kan siges at være på kontanthjælp - hvis altså hendes mand modtager kontanthjælp.

Derfor skal manden helt kunne få standset udbetalingen af kontanthjælp ifølge den såkaldte 300-timers reglen, der ellers kun gælder par, hvor begge er på kontanthjælp. Selvom den ene er i arbejde, er de nemlig teknisk set begge på kontanthjælp, mener ministeriet.

Ingen i hverken Beskæftigelsesministeriet eller Arbejdsdirektoratet ønsker i et interview at forklare hvorfor. Heller ikke efter to jurister i Orientering tirsdag var enige om, at den måde at standse udbetalingen af kontanthjælp på er direkte ulovlig.

Arbejdsdirektoratet vil udarbejde et skriftligt notat. Men i mellemtiden kommer en jurist i Århus Kommune ministeriet til hjælp - og vil gerne forklare, hvordan også hun mener, at en kvinde en kvinde med fuldtidsarbejde - godt kan siges at være kontanthjælpsmodtager - teknisk set.

Medvirkende: Professor i socialret ved Københavns Universitet, Kirsten Ketcher, lektor i socialret, Nina von Hielmcrone, lektor i forvaltningsret, Sten Bønsing  og jurist i beskæftigelsesforvaltningen i Århus Kommune,Birgitte Täck.

Af Jesper Tynell

Hør mere på DR Online:

På kontant-hjælp trods fuldtids-arbejde