You are here

Nye EU-regler åbner for svækkelse af datasikkerheden

DR P1 Orientering d. 21. april 2008:

EU-landenes politi vil få flere, muligheder for at udveksle oplysninger om personlige og følsomme informationer. Det påpeger datatilsynet i en kritisk rapport.

Nye EU-regler åbner op for, at forsikringsselskaber, vagtværn og andre private firmaer fremover kan få at vide, om man f.eks. er uhelbredelig syg, fan af en bestemt fodboldklub, homoseksuel, medlem af en bestemt fagforening eller humanitær organisation.

Det er blot ét ud af en lang række punkter, som Datatilsynet kraftigt kritiserer ved et udkast til en rammeafgørelse om databeskyttelse i forbindelse med politi- og retssamarbejdet i EU.

Regler som Folketinget i dag tog hul på at diskutere.

Datatilsynet mener, at de nye databeskyttelsesregler i praksis udvider mulighederne for at overdrage personfølsomme oplysninger til myndigheder i andre lande.

Men justitsminister Lene Espersen har skriftligt svaret, og gentog i dag fra talerstolen, at hun mener, at reglerne derimod styrker databeskyttelsen.

Medvirkende: Charlotte Bagger Tranberg forsker i EU-ret og persondata-ret ved Aalborg Universitet.

af Jesper Tynell

Hør mere på:
Nye EU-regler åbner for svækkelse af datasikkerheden (DR Online)

Jeg kunne ikke finde rapporten på datatilsynets hjemmeside. Men jeg fandt beslutningsforslaget fra Lene Espersen her:

B 79 (oversigt): Forslag til folketingsbeslutning om udkast til rammeafgørelse om beskyttelse af personoplysninger i forbindelse med politisamarbejde og retligt samarbejde i kriminalsager. (ft.dk)

Datatilsynets høringssvar er her (fra side 8) (pdf) (retsudvalgets bilag @ ft.dk)