You are here

Førtidspensionister skal beholde efterlønnen

Det bør være lettere at gå fra førtidspension og tilbage på arbejdsmarkedet. Derfor bør man have sin efterlønsret tilbage, hvis man går i arbejde igen, siger Helen Kobæk, direktør i PenSam, der administrerer pensionskasse for bl.a. sygehjælpere. Kassen bliver ramt hårdt, når f.eks. en 42-årig sosu-assistent går på førtidspension. Det udløser også pension fra PenSam, og det medfører et samlet tab på over 5 millioner kr.

Af dem betaler PenSam 1,2 mio. kr. i pension fra PenSam. Samfundets tab i form af pension og mistet skatteindtægt er tre mio. kr. Sosu-assistenten bliver selv én mio. kr. fattigere i livsindkomst.

Beløbet vil falde til knap 2 mio. kr., hvis man efter 5 år kan få pensionisten tilbage i arbejde. Derfor kan man godt give vedkommende efterlønsretten tilbage igen, hvis det kan være med til at motivere til at tage springet fra førtidspensionist ind på arbejdsmarkedet igen.

Pensam støtter derfor tankerne fra regeringens arbejdsmarkedskommission, der mener, at førtidspensionister skal tilbage på arbejdet.

Berlingske Business side 9

Via
[Presseklip Dagny fra Socialpædagogernes Landsforening d. 18. juni 2008]

Igen er det samlede antal af førtidspensionister på 241.000 førtidspensionister i 2007 med til at øge den politiske motivation for et indgreb med formål at formindske det samlede antal. Jeg tvivler dog stærkt på, at det er særligt realistisk at flytte andet end promiller fra førtidspension til arbejdsmarkedet. Det med udgangspunkt i en undersøgelse foretaget af SFI i 2006. Se mere i indlægget: Fleksjobbere og førtidspensionister skal tilbage i rigtige job mener CEPOS og DA fra den 29. maj 2008.

Hovedparten af førtidspensionister er fra den gamle ordning fra før 2003, hvor der var flere satser. Undersøgelsen fra SFI af førtidspensionister på den gamle ordning viste, at kun 9% var i nærheden af det maksimale tilladte beløb i indtægt. Arbejdsmæssigt viste det sig også, at førtidspensionisterne i undersøgelsen ikke kunne arbejde på fuld tid. Den gennemsnitlige ugentlige arbejdstid var nemlig på kun 22,3 timer.