You are here

Er kongehuset pengene værd ?

Hvis man kigger på finansloven for 2008, som den blev fremsat her i februar så får Dronning Margrethe 65,9 Mio kr.

De resterende kongelige (Alexandra (1,9 mio kr.), Frederik (14,67 Mio. kr.), Mary (1,63 Mio kr.), Joachim (2,1 mio kr.) og Grev Ingolf (1,4 Mio kr.)) får ialt 21,7 Mio kroner til deling. Tallene i parantes er fundet på kongehuset.dk og er tal per april 2008.

Ialt påfører Kongehuset en staten udgift til apanage på Mio. 87,6 kr. Udvendig vedligeholdelse bliver afholdt af staten, imens den indvendige vedligeholdelse ejendomme skal afholdes af Dronningen. Iflg. DR Online går 2/3 del af Droningens apanage til løninger og pensioner til ansatte.

Mange royalister kommer tit med den myte, at det kan betale sig for Danmark at have kongehuset som et markedsføringsredskab for danske produkter på forskellige eksportmarkeder. I sig selv burde den tætte forbindelse imellem netop den korporative del af erhvervslivet og kongehuset vække bekymring. Det gør det dog ikke. Mig bekendt foreligger der ikke nogen undersøgelse, som viser værdien af kongehusets fremstød for virksomheder i udlandet.

Mary 12 Mia. værd som brand

Politiken kunne sidste år i (Imageforsker: Mary er 12 milliarder værd) proklamere, at Danmark totalt set var 772 Mia. kroner værd som land. Af disse udgjorde Mary 12 Mia. kroner. Desværre er opgørelsen ikke tilgængelig på Simon Anholts hjemmeside, så det er lidt svært at vurdere faktorerne i opgørelsen. Simon Anholt er idé- & ophavsmanden bag hele konceptet om "nation branding", som nu har 10 år på bagen. Om det nu bare er endnu en smart måde, at lokke penge ud af statskasserne kan jeg ikke vurdere.

At en udefra kommende ikke-royal person pludselig skulle være 12 Mia. kroner værd som følge af et ægteskab, synes jeg umiddelbart er stærkt overvurderet. Men det ændrer ikke mit synspunkt, at jeg mener at vi skal nedlægge kongehuset. Godt nok har kongehuset formået via en udspekuleret strategi at markedsføre sig over for store dele af den politiske magt via ordener, som årligt uddeles for god og tro tjeneste til politikere, dommere og andre embedsmænd. At denne udmærkelse kommer fra kongehuset udgør en bevidst strategi på at blande begrebene sammen. At sætte lighedstegn imellem kongehuset og den danske stat er forkert. De har intet med hinanden at gøre. Det er derfor fremover nødvendigt at slette de sidste rester af enevælden og gøre Danmark til en ren republik med en præsident i spidsen. Vel at mærke en præsident, som jeg vil vove at påstå mindst kan skabe mere respekt om danske værdier i udlandet end det nuværende kongehus.

En sådan præsident kan helt sikkert fåes til en billigere udgift i kroner og ører end kongehuset påfører staten nu. Samtidigt kan en sådan præsident nemt vælges hvert 4. år sammen med kommunalvalgene. Dermed kommer der kun minimale omkostninger i forbindelse med afholdelse af præsidentvalg.

Det er på tide, at der bliver gjort op med kongehuset i Danmark.

Sidst revideret
3. juni 2008 - kl. 21:00

Kommentarer

Hvad har du endelig gang i????
Kender du nogle fra kongehuset privat??
Har du mødt nogle af dem og snakket med dem?
Vi skal sku have et kongehus.
Alle jer kristikere burde heller lade dem være en gang imellem... Og hvad de får i "løn" om året kommer ikke os andre ved.
Den eneste der ikke burde have "løn" mere er Alexandra, da hun ikke er gift kongeligt mere.

Og det er til alt du har skrevet

Da kongehuset er en del af finansloven, som alle skatteydere betaler til skal kongehusets regnskaber også være tilgængelig for kontrol.

Det skal ske for at forhindre misbrug af midlerne og hører med til det vi kalder demokrati.

Vi ved f.eks. ikke om der er nogle penge, som bliver kanaliseret ned til Joachims gods i Tønder.

Vi skal ikke have et kongehus.

Det skal nedlægges og jo før, jo bedre.

Jeg kender ikke nogen af dem fra kongehuset og har heller ikke nogle planer om det. De er sikkert meget rare mennesker.

Men det er på tide, at de sidste rester af enevælden bliver skyllet ud. Der eksisterer eksempelvis stadigvæk et statsråd, hvor ministrene sidder ved bordet ved den regerende monark for bordenden.

Noget andet er:

Hvornår undskylder kongehuset for slaveriet, som kostede 100.000 afrikanere livet under kummerlig transport og andre 100.000 blev holdt i slaveri ?

Et Nej d. 7. juni 2009 til ændring af tronfølgeloven er et skridt på vejen til nedlæggelsen af kongehuset og indførslen af rigtigt demokrati i Danmark.

Hvad fanden ved du det danske samfund?
Hvad kongehuset får i "løn" som du jo kalder det (os der har lidt mere indblik i samfundet kalder det apanage) har en masse med os andre at gøre. Det er vores skattepenge der går til apanagen. Derfor er det et meget aktuelt emne at diskutere siden dansk økonomi ikke er på toppen
why don't you go fuck ya self?

Det handler ikke om, om man kender dem privat eller ej, men om at der er folk i DK, der ønsker at vi bevæger os i en produktiv retning. Når man ønsker en produktiv retning må ALT tages op til revidering, også de kongelige. De har ikke en bestemt status, som gør, at vi ikke kan lave overvejelser omkring dem. Tværtimod, et produktivt samfund stiller spørgsmål.

http://www.politikerlede.com/kongehuset.htm

Er en god side der giv OK indblik i hvor pengene ryger hen. Jeg er personligt imod kongehuset og jeg ville ikke have noget imod, at kun have en minister istedet.

Før i tiden var et af hovedargumenterne for de kongeliges løn, nu når de ikke har særlig mange arbejdsdage, at det altid er PÅ

Men med Mary kom en lov tilbage i... 2008? at man ikke længere må tage billeder som man vil af de kongelige, men at det skal ske via officielle seancer og så er de kongelige dermed ikke PÅ konstant længere.

Der er adskiillige andre ting og der er også ufattelig mange ting vi ikke kan måle. Vi kan, trods alt, ikke måle deres værdi med det arbejde de gør når de prøver at proklamere for danske virksomheder...

Til gengæld, så kan vi helt sikkert få andre til at gøre det samme for mindre penge og som ovenikøbet er bekendt med arbejdet.

Lige nu er dronningen protektor for en svømmehal hun aldrig har besøgt... Let røven og kom ud og vis dig frem, siger jeg bare. Hvis hun har valgt at være protektor for noget, så må hun også yde...

I det hele taget, så er jeg meget usikker på hvad de er værd og jeg synes det kunne være fedt at få et bedre overblik. Umiddelbart, som jeg ser det, så synes jeg det er penge der kunne bruges bedre.