You are here

Privatliv: Facebook begynder at stille oplysninger om de hjemmesider, du besøger til rådighed for annoncører

Forbes.com kunne den 13. juni 2014 fortælle, at Facebook i USA nu begynder indsamle data om de hjemmesider folk besøger i USA. Adgangen til indsmaling er i form af like knap på siden, en fan side box eller facebook kommentar felt, facebook login eller facebook app. Dermed kan facebook sammensætte en mere specifik profil af dig & dine interesser.

Læs mere her:
/ Facebook Will Use Your Browsing and Apps History For Ads (Despite Saying It Wouldn't 3 Years Ago) (Forbes.com) (13. juni 2014)

Grunden er indlysende (for Facehook). Der skal nemlig tjenes penge på det. Jo mere, facebook kender til din aktuelle færden på nettet. Jo flere værdifuld er du som kunde for facebooks annoncører. & i bund & grund er du jo i forvejen kunde hos facebook. Du betaler med dine oplysninger også, når du spiller de "gratis" spil på facebook. Det er også derfor, at Facebook mener du måske ikke har udfyldt alle de oplysninger, de vil have.

Men konkret betyder det, at facebook f.eks. kan knytte din profil sammen med interessen for vin, pizzaer, bestemte mærker af mobiltelefoner, online film tjenester, abort piller, måske endda sygdomme, politiske holdninger &/eller antipartier.

De sidste 4 ting finder jeg yderst problematisk.

Faktisk er det i strid med Persondataloven:

§ 7. Der må ikke behandles oplysninger om racemæssig eller etnisk baggrund, politisk, religiøs eller filosofisk overbevisning, fagforeningsmæssige tilhørsforhold og oplysninger om helbredsmæssige og seksuelle forhold.

/ Persondataloven - Lov om behandling af personoplysninger - (Retsinformation.dk)

Nu dækker Datatilsynet i Danmark sig ind ved, at Facebook hører under databeskyttelsesloven i Irland.

Kilde:
/ Datatilsynet: Facebook svarer de nordiske datatilsyn (Datatilsynet.dk) (2. september 2009)

Men der eksisterer et EU databeskyttelsesdirektiv, der regulerer det.

1. Medlemsstaterne forbyder behandling af personoplysninger om racemæssig eller etnisk baggrund, politisk, religiøs eller filosofisk overbevisning, fagforeningsmæssigt tilhørsforhold og oplysninger om helbredsforhold og seksuelle forhold.

/ EUs Data beskyttelses Direktiv 95/46/EF  (eur-lex.europa.eu)

(EF-Tidende nr. L 281 af 23/11/1995 s. 0031 - 0050)

Via

[/ EU Data Protection Directive 95/46/EC (Dataprotection.ie)] (med en permanent henvisning :D, se P.S.nederst)

Forbuddet er altså ens uanset om det er i Danmark eller Irland.

Facebook må ikke indsamle disse oplysninger ! Det er istrid med EUs Databeskyttelsesdirektiv. (& Nej, tro ikke, at det får mig til at elske EU. Det sker aldrig !)

Så det er bare om at komme igang med at få FaceHook til at overholde gældende lovgivning både i Danmark, Irland & resten af EU.

Her på Denmarkonline.dk har der været facebook kommentar felt, fan side på alle sider samt en like knap på alle indlæg. Indtil idag.

Det er slut med det. Grundlæggende mener jeg ikke, at jeg som ejer af Denmarkonline.dk skal hjælpe et kommercielt firma som facebook med at tjene penge. Samt der er hensynet til privatlivets fred.

Hvis du fremover vil dele indlæg fra Denmarkonline.dk på facebook skal du benytte Add This til at dele indlæg over indlæggene.

Du skal altså foretage et aktivt tilvalg & ikke være underlagt facehooks kommende standard indsamling af oplysninger overalt på nettet. Et facebook, der iøvrigt også samarbejder med NSA, der hører under det amerikanske forsvarsministerium.

Læs mere her:
/ Du bliver overvåget - selvom du ikke er terrorist ! (Denmarkonline.dk) (14. juli 2014)

Du kan på facebook iøvrigt benytte FB Purity, som er et gratis plugin til Firefox:

/ http://www.fbpurity.com/

Den fjerner blandt andet annoncerne i højre side samt kan deaktivere diverse popups.

Samt Disconnect me

/ https://disconnect.me/

(til firefox m.fl.), der fjerner facebook & annoncør cookies samt får hjemmesider til at blive vist hurtigere.

Hvis du ønsker at like min fanpage på facebook, så kan du gøre det via denne henvisning:

/ Nyhedsbrev & facebook (Denmarkonline.dk)

Spred privatliv (& glæde ;)

FlemmingLeer
Denmarkonline.dk

P.S.: Grunden til at jeg skrev om en permanent henvisning er dette om det blivende internet:

/ Ny milepæl: 10 procent af Danmarks befolkning har været forbi denmarkonline.dk (Denmarkonline.dk) (9. december 2008)

Irske myndigheder har åbenbart et større ansvar for at sikre tilgængelig information på det samme sted med permante henvisninger. Noget som myndigheder her i Danmark & DR kunne lære noget af. (Selvom DR er blevet lidt bedre, så kan det godt gøres meget bedre).

For hvis viden ikke kan findes let, så nytter det ikke noget at "Google ved det". Det kan være at det ikke er reel brugbar viden. Ja, det kan endda være forkert.

Viden er jo i bund & grund uden værdi, hvis den ikke bliver delt. Men at kapitalisere på den som facebook ønsker at gøre det. Der sætter jeg grænsen.