You are here

El-prisen er steget med 42 procent siden el-liberaliseringen i 1999

Over 15 år er elprisen for almindelige husstande steget med 42 procent mens industrien har opnået et prisfald på 16 procent i gennemsnit.

Siden private elselskaber holdt deres indtog i den danske energisektor, er elprisen for almindelige husstande steget med 42 procent (fra 60 øre per kilowattime i 1995 til 85 øre i 2009).

Det viser en 38 sider lang rapport om udviklingen i prisen på el, som Energianalyse har udarbejdet for Klima- og Energiministeriet.

Meldingen om den voldsomme eksplosion i priserne, vækker harme hos Forbrugerrådet:

– Elsektorens og industriens liberaliseringsfest er blevet betalt af de helt almindelige forbrugere. Politikerne må sikre, at pengene bliver kanaliseret tilbage til forbrugerne. Elektricitet er et naturligt monopol, som kræver en tæt politisk regulering. Der er jo tale om en stor og vigtig sektor. Det her må ikke fortsætte, siger chefkonsulent hos Forbrugerrådet, Martin Salamon til Arbejderen.

Elregning kortsluttet på 15 år (Arbejderen.dk)

Rapporten er udarbejdet efter ønske fra Folketinget i maj 2010, da Per Clausen fra Enhedslisten forud fik dokumentation for prisstigningen i februar 2010 igennem et spørgsmål i Folketinget:

Elpriserne er steget markant og er mere end fordoblet for de private kunder, siden liberaliseringen i 1998. Omlægningen havde den modsatte effekt, end tanken var, konkluderer ekspert, der peger på, at merprisen ryger direkte i elselskabernes lommer.

Liberaliseringen af el har givet højere priser (information.dk) (15. februar 2010)

Via
[Elliberalisering koster os dyrt (DR Online), 15. februar 2010]

Læs rapporten her fra Energistyrelsens hjemmeside eller nederst her på siden vedhæftet i pdf format:
Ny rapport undersøger udviklingen i elpriser efter elreformen (Ens.dk) (16. juni 2010)

& Forbrugerrådets kommentar:
El-liberalisering koster forbrugerne dyrt - (Forbrugerraadet.dk)

Du kan takke EU & Poul Nyrup Rasmussen for, at du idag skal betale 42 procent mere for dit el-forbrug. Det blev gennemført ved lov i Danmark med virkning d. 1. januar 1999 efter vedtagelsen af EUs el-direktiv i 1996.

Det giver jo sig selv at det skal blive dyrere, når nogle vil tjene på el mod før liberaliseringen at det skulle hvile i sig selv.

Næste liberalisering bliver højst sandsynlig vandforsyningen, hvor samtlige kommuner idag efter en lovændring har omdannet vandforsyningen til aktieselskaber med behørig betaling til bestyrelsen.

BilagStørrelse
PDF icon elpris_projekt_rapport.pdf1.07 MB