You are here

Civile bør beskyttes

gaza 2009 mand med blod i hovedet trækkes ud af ruinerAmnesty International opfordrer i dag på det kraftigste FN's sikkerhedsråd til øjeblikkeligt at tage affære i forhold til den eskalerende konflikt i Gaza-striben og det sydlige Israel, hvor civilbefolkningerne lider under de mange grove brud på menneskerettighederne og international lov.

Malcolm Smart, der er leder af Amnesty Internationals program i Mellemøsten, udtaler: "FN's sikkerhedsråd har et hovedansvar for at påvirke konfliktens parter til at respektere menneskerettighederne og international humanitær lov. Det er bydende nødvendigt, at rådet vedtager en stærk resolution, der både fordømmer angreb mod civile på begge sider af konflikten og samtidig kræver, at sådanne angreb indstilles uden varsel."

Israel kontrollerer alle transportveje til Gaza-striben og har siden begyndelsen af november nægtet internationale observatører adgang til området og blokeret for tilførslen af nødhjælp såsom medicin, benzin, mad og andre nødvendigheder. Amnesty International har derfor opfordret sikkerhedsrådet til at lægge pres på Israel for at åbne vejene ind til det tætbefolkede områdes 1,5 millioner indbyggere.

Siden Israel indledte deres luftangreb mod Gaza den 27. december har mere end 500 palæstinensere mistet livet. Mere end 100 ubevæbnede civile, heriblandt kvinder og børn, er blevet dræbt sammen med omkring 165 politibetjente, der ikke tog del i konflikten. 2000 civile er sårede, og Amnesty International har kendskab til, at Israels angreb bl.a. har ramt en international skole, flere boligkomplekser og en ambulance i færd med at hjælpe de tilskadekomne. Det frygtes, at tabstallene vil stige i den kommende tid som følge af den landoffensiv, Israel igangsatte den 3. januar.

I den samme periode har fem israelere, heriblandt tre civile, mistet livet under et raketangreb af palæstinensiske bevæbnede grupper fra Gaza.

Læs hele appellen her:
Israel/Palæstina-konflikten (Amnesty.dk)