You are here

Velfærdskommissionen: Velfærd til samfundets bund

Henning Breinholt og Bettina Post, som er formænd i Dansk Socialrådgiverforening har idag en kronik i Berlingske Tidende om den forestående rapport fra Velfærdskommissionen.

De indleder med følgende:
"Med stigende bekymring konstaterer vi gennem vores dagligearbejde både voksende fattigdom og øget marginalisering i samfundet. Velfærds-kommissionens udspil bliver forhåbentlig startskuddet til en grundig debat om, hvilken type velfærdssamfund vi ønsker os, skriver kronikørerne."

Citat fra kronikken:
På bare et år er besøgstallet steget med 14 procent alene på Kirkens Korshærs varmestuer. Især er det tankevækkende, at også enlige mødre gør brug af tilbuddet. Dette er en gruppe, man ikke har set i det regi i 30 år!

Et andet signal er antallet af lejere, der sættes ud af deres boliger. Kongens Foged har således i 2004 sat 35 procent flere på gaden, end de gjorde i 2002. Og tallet stiger yderligere i 2005. Udsættelserne skyldes de store forringelser, der er sket i kontanthjælp, starthjælp og integrationsydelse under Fogh-regeringen.

Læs kronikken: Velfærd til samfundets bund

Fogh snakkede på Venstre landsmøde om sammenhængskraften i Danmark var truet. Han gør selv med sin socialpolitik (eller mangel på samme) en stor indsats for at den bliver det via kontanthjælpsloftet og integrationsaftalen fra juni i år.

Kontanthjælpsloftet har reguleret økonomien nedad og rammer for det meste familier med børn. Den hedder også Flere i Arbejde, men den kaster flere ud i armod.

Integrationsaftalen er det planen at ægtefæller på kontanthjælp kan miste den ene indtægt, hvis en af dem (eller dem begge)ikke har haft 300 timers arbejde i løbet af 2 år. Det er jo godt for sammenhængskraften i det danske samfundet, at familiens fællesskab blandt de svageste bliver sat under ekstra pres. De skal åbenbart ifølge Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti ikke have det for godt.

Fogh og resten af regeringen kalder det for integration. Men det ligner mere økonomisk apartheid, da integrationsaftalen er rettet imod flygtninge-/ indvandrere.

Men hvad. Det giver jo arbejde til socialarbejdere og politi at skulle håndtere effekten af det massive pres fra det sociale system.

Det er jo godt for beskæftigelsen. Og frem for alt, så vil tvangsfjernelse jo sikre at også den næste generation er disponeret for at opleve de samme ting. Og det er jo godt for, at systemet kan eksistere og "redde" også den næste generation.

Men jeg spørger.

Ville det ikke være bedre rent menneskeligt, at sikre folk på kontanthjælp et rimeligt og anstændigt liv ved en indtægt som de kan leve af ?

Fogh, Eva Kjer Hansen, Pia Kjærsgaard og Bendt Bendtsen mener det ikke.

For folk med presset økonomi eller andre problemer at slås med er nemmere at håndtere.

Og det er der kernen i dansk socialpolitik siden Poul Nyrup indførte tvangsaktiveringen og den lave kontanthjælp til unge under 25 år ligger begravet.

Socialpolitik i dagens Danmark er magtpolitik, som skal fastholde en stor befolkningsgruppe i ro.

Men hvor længe tror du 180.000 kontanthjælpsmodtagere vil finde sig i de vedvarende nedskæringer og konstante pres om arbejdsmarkedsparathed ?