You are here

Unionsborgerskab er udgangspunktet for EF-dom

DR P1 Orientering d. 31. august 2008:

Den seneste dom fra EF-domstolen synes at løsne op på den stramme danske udlændingepolitik. For der bliver i dommen fra i fredags henvist til det såkaldte Unionsborgerskab.

Unionsborgerskabet er simpelthen udgangspunktet for dommen.

Og at den dom så kan gælde for danskere, har fået det til at skure i ørerne på en del opmærksomme lyttere.

For da vi i 1993 vedtog de fire danske EU-forbehold var et forbehold imod unionsborgerskab netop et af dem.

Men da vi stemte om unionsborgerskabet og sagde nej til at opgive vores danske statsborgerskab til fordel for et europæisk, så stemte vi reelt om noget, som aldrig er blevet aktuelt. For forbeholdet var i sin fremsynethed et forbehold mod den situation hvor andre EU-lande begyndte opgive deres nationale statsborgerskaber til fordel for et rent europæisk. Det har de imidlertid aldrig gjort.

Derfor har forbeholdet mod unionsborgerskab aldrig rigtig betydet noget. Det har danske politikere fastholdt siden det blev indført. Og det blev gentaget i juni af de forskere fra DIIS der af regeringen blevt bedt om at vurdere betydningen af forbeholdene.

Men som en følge af EU-retten at det øjeblik en dansk statsborger bevæger sig uden for de danske grænser og til andre EU-lande, så træder unionsborgerskabet så at sige i kraft og de rettigheder, der følger med unionsborgerskabet, aktiveres.

Derfor er man som dansker i Danmark underlagt dansk lov og dermed dansk udlændingelov men som dansker der opholder sig i et andet EU-land er man underlagt de direktiver fra EU og de afgørelser der kommer fra EF-domstolen som bygger derpå.

En følge af EF-dommen bliver altså, at nok gælder mulighederne for familiesammenføring ikke for danskere i Danmark - danskere må til et andet EU-land før man kan gøre brug af direktivets og dommens muligheder.

Men andre EU-borgere, for eksempel en tysker der er flyttet til Danmark, må gerne få familiesammenføring til Danmark.

På den måde lægger den stramme danske udlændingepolitik bånd på hvad danskere kan gøre her til lands. Men ikke på hvad en dansker kan gøre i et andet EU-land og derefter flytte med tilbage til Danmark. Og altså heller ikke hvad andre EU-borgere kan gøre i Danmark.

Men det var altså ikke det vi stemte om i 1993.

Af Thomas Buch-Andersen

Hør mere på:
Unionsborgerskab er udgangspunktet for EF-dom (DR Online)