You are here

Tyskland foreslår ambitiøs reform-traktat for EU

DR P1 Orientering 20. juni 2007:

EU-landene er endnu engang på vej til diskussioner af en ny, ambitiøs traktat for samarbejdet. Og Væk er de symboler, der minder om opbygningen af en egentlig statsdannelse.

På torsdagens og fredagens topmøde i EU kan statslederne vedtage så præcise retningslinjer for de kommende måneders diskussion af en ny EU-traktat, at vi på forhånd kan se tegningen af resultatet: Et mere effektivt, mere demokratisk, men også mere ambitiøst EU.

Det fremgår af det forslag til forhandlingerne om en ny EU-traktat, som Tyskland fremlagde sent tirsdag. Forhandlinger, statslederne for de 27 EU-lande efter planen sætter gang i på topmødet.

Enhver henvisning til selve ordet forfatning er omhyggeligt streget ud og erstattet af ordet union eller af ordet traktat. Der er tale om symbolpolitik af højeste karat. Forfatningstraktaten er i princippet død og borte, men en stor del af dens artikler lever videre.

Vedtager EU-landenes statsledere en traktat, som den tyskerne foreslår, får den europæiske union en præsident, noget der ligner en fælles udenrigsminister, Europa-Parlamentet får mere magt og, de nationale parlamenter får bedre mulighed for at kontrollere kommissionens forslag til lovgivning.

Af Jens Reiermann

Hør mere på DR Online:

Tyskland foreslår ambitiøs reform-traktat for EU

pt. ikke online. Hent den her som podcast. Indslag ca. 17:25

Direkte download mp3.

[Fundet her]

Sidst revideret

20. juni 2007 kl. 22:50

Nyheder: