You are here

Truer fødevareminister med chefen

Et flertal uden om regeringen er parat til at få statsministeren til at banke fødevareministeren på plads for at få forbudt azofarvestoffer i Danmark.

Truer minister med chefen (Berlingske.dk)

Folketingets flertal har bare ikke forstået det. Danmark kan ikke forbyde azo-farvestoffer for EU, da det ville blive betragtet som en teknisk handelshindring. Dermed vil Danmark blive slæbt for EF-domstolen af EU-kommissionen og idømt bøder. EF-domstolen sætter jo med garanti profit over folkesundhed.

Det ville være på sin plads, hvis fødevareministeren fortalte dette enkle faktum til Folketingets flertal. Fødevareministeren kan ikke egenhændig med forskellige rapporter i hånden forbyde stoffer i Danmark på den simple mistanke om deres skadevirkninger. Ihvertfald ikke før end der er spurgt om lov hos EU-kommissionen.

Den mærkningsordning over for azo-farvestoffer med virkning fra senest 2 år efter beslutningen er truffet i EU-systemet fjerner jo ikke ligefrem problemet fra dagligvarehandelens hylder. Se mere i indlæg fra igår: EU mærker farlige farver

Forbrugerne kan jo uforvarende komme til at købe produkter med azo-farvestoffer efter at mærkningen er blevet indført. Det ville være bedre helt at forbyde brug af azofarvestoffer af hensyn til folkesundheden. Men det prioriterer man ikke ligeså højt i EU-regi som profit.

Om flertallet om at banke ministeren på plads også er der i Folketingssalen. Det kan jeg have mine stærke tvivl om. DF vil jo nok falde til patten igen og undgå at sætte regeringen i mindretal, hvis det kommer så vidt som til Folketingssalen i det her spørgsmål.