You are here

Sverige tager skrappe midler i brug mod stressede og deprimerede

Lige som i Danmark ryger stressede og deprimerede svenskere på langtidssygemeldinger og på førtidspension. Det skal nye skrappe regler lave om på, og antallet af nye førtidspensionister ventes at blive halveret.

Sverige tager skrappe midler i brug mod stressede og deprimerede (Berlingske.dk) (22. juli 2008)

I ovennævnte artikel skriver Berlingske.dk:

Det førte til 281.000 langtidssygemeldte og 550.000 førtidspensionister (i Sverige, flj), da det så værst ud for fem år siden. Dvs. at knap ni pct. af befolkningen i den arbejdsdygtige alder var på førtidspension, i Danmark er tallet ca. 7,5 pct.

Dette er ikke rigtigt.

Tallet for 2003 kan man finde på www.noegletal.dk og da var procent andelen på 7 % !

Berlingske Tidende har de seneste uger beskrevet, hvordan et stigende antal danskere førtidspensioneres eller sygemelder sig pga. stress.

Det hører med til billedet at antallet af nytilkendegivelser sidste år faldt til 11902 (2007) fra 14289 (2006) jvf. tal fra Ankestyrelsen. Tallene kan findes her http://www.ast.dk/dataportal/

Samtidigt viser en opgørelse af tal fra Ankestyrelsen og Arbejdsmarkedsstyrelsen, som jeg (denmarkonline.dk) har lavet, at der er et fald på 12% i det faktiske antal af samlede førtidspensionister siden 1998.

http://www.denmarkonline.dk/antallet-af-fortidspensionister-er-faldet-med-over-33-000-siden-1998-200828

Tallene er efter min mening absolut sammenlignelige og giver et retvisende billede af udviklingen i antallet af førtidspensionister i Danmark modsat den statistiske opgørelse i helårspersoner, som viser et nogenlunde jævnt antal henover årene.