You are here

Strejkeretten skal beskyttes af Folketinget via lovgivning efter EU-dom

En dom fra EU tvinger nu Danmark til at ændre lovgivningen, så det stadig er i orden at strejke.

EFs domstol i Luxembourg har givet den svenske fagbevægelse et ordentligt rap over nallerne i en sag, hvor svensk fagbevægelse strejkede mod et lettisk firma. Dommen i den såkaldte Vaxholm- eller Lavalsag faldt 18. december 2007, og et udvalg har nu anbefalet, at dansk lovgivning bliver ændret som konsekvens af denne dom.

Strejkeretten beskyttes af EU-dom (Ekstrabladet.dk) (20. juni 2008)

Den højt besungne arbejdsmarkedsmodel, hvor arbejdstager og arbejdsgiver forhandler sig frem til fælles overenskomstaftaler står efter Vaxholm-sagen for fald. Det der før var reguleret via overenskomsterne skal fremover lovfæstes af Folketinget tvungent af EF-domstolens afgørelser. Årsagen til ændringen kommer udefra og ville ikke være nødvendigt, hvis ikke at EU-lovgivningen havde haft den klare hensigt at overtrumfe nationale overenskomstaftaler og sætte dem ud af kraft.

Problemet synes efter udvalgets synspunkt at ligge i, at EF-domstolen ikke juridisk skal tage hensyn til frivillige overenskomstaftaler med en aftalt mindsteløn. Løsningsforslaget fra udvalget er, at der skal være en lovgivningsbefæstet ret til at strejke imod løndumping. Tiden vil vise om det er en holdbar juridisk løsning. EF-domstolen har det sidste at skulle have sagt på det punkt og den vil altid sætte profit over hensyn til ordentlig arbejdsindtægt. Det er selve konsekvensen af det indre marked med de fire bevægelsesfriheder af varer, valuta, tjenesteydelser og arbejdskraft. Så kan Ja-siden hylde den danske arbejdsmarkedsmodel - kaldet flexicurity - nok så meget i skåltaler. I realiteten tror jeg desværre, at den allerede har fået dødsstødet af EF-domstolen.