You are here

Skueproces dømmer Bin Ladens chauffør på Guantanamo

DR P1 Orientering d. 8. august 2008

Den juridiske kamp om fangerne på Guantanamo er langt fra slut. Ja, den kan faktisk først rigtig begynde nu, hvor den første af fangerne netop er blevet dømt ved de såkaldte militærkommissioner i lejren. Først nu vil højesteret se på, om militærkommissionerne er i strid med forfatningen.

5½ års fængsel blev det til for Salim Hamdan, der som den første fange nu er blevet dømt og har fået udmålt sin straf ved de særlige militærkommissioner på Guantanamo.

Selvom Salim Hamdan allerede har været indespærret mere end 6½ år i amerikansk varetægt, så har han først afsonet den straf på 5½ år, han nu er idømt, om et halvt års tid. Den militære dommer ved militærkommissionen på Guantanamo vil nemlig kun trække de sidste fem års indespærring fra i afsoningen, fordi det først var for fem år siden, der blev rejst tiltalte mod Hamdan. De første 1½ år han sad bag tremmer tæller altså ikke med.

Når Salim Hamdan så om et ½ år så har afsonet sin straf, bliver han ikke nødvendigvis sat på fri fod. Selvom han ikke bliver betragtet som krigsfange, men som illegal kombattant, forbeholder de amerikanske myndigheder sig ret til fortsat at holde ham og de øvrige fanger på Guantanamo indespærret indtil til den dag, de mener, den væbnede konflikt med al-Qaida er slut.

Afslutningen på denne første retssag er også startskuddet til, at det amerikanske retsvæsen, og i sidste ende den amerikanske højesteret, nu endelig kan se nærmere på, om militærkommissionerne overhovedet er lovlige ifølge forfatningen.

Medvirkende: Anders Henriksen, jurist og forsker ved Dansk Institut for Militære Studier.

Af Jesper Tynell

Hør mere på:
Dom på Guantanamo (DR Online)

Faktisk kom udtalelsen for mulighed af den ubegrænsede tilbageholdelse af fangerne på Guantanamo uanset om de bliver dømt eller frikendt ved militærkommission før denne sag kom for ! Det viser, at dommen er en ren skueproces. Samtidigt er der over som Salim Hamdan brugt tortur under forhørene og visse forhørsprotokoller blev da også dømt ude af den grund, mens andre ikke blev det.

Den manglende fordømmelse fra dansk side fra enten regering eller opposition skriger til himmelen.

Med til billedet hører også, at Hitlers chauffør ikke blev dømt efter 2. verdenskrig for meddelagtighed.