You are here

Sikkerhedstrusler på fri fod

DR P1 Orientering d. 4. april 2008:

To udlændinge, som PET mistænker for at være til fare for landets sikkerhed, er nu sat på fri fod i Danmark. Det er de, fordi Flygtningenævnet vurderer, at der er risiko for, at de vil blive forfulgt, hvis de bliver sendt tilbage til deres hjemlande.

De skal bag tremmer - mener retsordførerne for De Konservative og Dansk Folkeparti - efter, at to udlændinge onsdag blev sat på fri fod i Danmark - til trods for, at Politiets Efterretningstjeneste, PET, mistænker dem for at være til fare for statens sikkerhed.

I første omgang blev det to nemlig administrativt udvist af Danmark uden dom - men Flygtningenævnet vurderede tirsdag, at udvisningen ikke kan effektueres med en udsending, fordi de to kan risikere at blive forfulgt i deres hjemlande. Derfor har de nu fået tålt ophold - og er altså sat på fri fod igen.

Men selvom der skulle være politisk flertal for at ændre reglerne - og spærre dem inde - så vil det ikke lovligt så længe politikerne ikke samtidig vil give de to ret til at få prøvet mistanken mod dem ved et domstols-lignende organ. Det forhindrer Danmarks forpligtelser overfor den europæiske menneskerettighedskonvetion.

Derfor må politikerne vælge mellem enten at lade terrormistænke udlændinge fortsat være på fri fod - eller give dem ret til at få prøvet beviserne mod dem.

Reglerne om administrativ udvisning af udlændinge gælder alle, der ikke er danske statsborgere - altså også personer, der er født og opvokset her i landet, men endnu ikke er har fået dansk statsborgerskab.

Advokaten for de to tunesere vil nu også have Flygtningenævnet til at sætte dem på fri fod.

Og så har Højesteret i øvrigt i dag givet de to tunesere ret til at de kan få Højesteret til at afgøre, om det var lovligt, da integrationsministeren sagde, at de skulle udvises.

Medvirkende: Lektor ved Juridisk Fakultet ved Københavns Universitet Jonas Christoffersen.

Af Jesper Tynell

Hør mere på:
Sikkerhedstrusler på fri fod (DR Online)