You are here

Politivold: Hævet over mistanke Løgstør sagen

Denne røg lige i udkanten af "radaren" her under valgkampen.

DR Dokumentar har lavet en opfølgening på "Under Anklage" om sagen fra Løgstør, hvor Jens Arne Ørskov dør under politiets varetægt.

I denne opfølgning sætter DR Dokumentar fokus på konklusioner fra Retslægerådet, som ikke svarer fyldestgørende på spørgsmål til udtalelser. Blandt andet bliver et spørgsmål besvaret med en henvisning til et tidligere svar på et spørgsmål. Det svar henviser igen til et andet svar !

Udenlandske eksperter har revurderet sagen for DR Dokumentar, blandt andet ud fra materiale, der ikke hidtil har været fremme i offentligheden. Efter at have smuglet beviser ud fra statsadvokatens kontor i Aalborg har Jonna Ørskov kunnet levere materiale, der får udenlandske eksperter til at træffe helt andre konklusioner, end de danske myndigheder og samtidig give en klar konklusion omkring dødsårsagen.

Samtidigt oplevede Hanns Reich at blive vraget som ekspert efter udtalelser i den tidligere udsendelse "Under Anklage" uden yderligere forklaring. Samtidigt trækker livvagter fra Politiet (som var nære venner til Hans Reich) sig væk fra i frygt for at have kontakt til Hans Reich i misforstået loyalilitet over for systemet.

En måned efter den første udsendelse modtog Hanns Reich en mail om, at 14 års samarbejde blev bragt til ophør med øjeblikkelig virkning.

Bernard Knight, Professor retsmediciner udtaler sig også om dødsårsagen. DR Dokumentar har også fået fingre en video om positionel kvælning fra New Yorks politi, som instruerer og advarer imod benlås og kvælning. Charles Hirsch, retsmediciner udtaler sig i den video.

Overvægtige har sværere ved at trække vejret, hvis de bliver fastholdt på maven. Tarme bliver simpelthen presset opad i maven og reducerer lungekapaciteten. Reaktionen fra den fastholdte er en automatisk reaktion om, at vriste sig fri af denne forhindring. Men dette medfører et yderligere pres fra dem, der holder vedkommende fanget.

Derved indgår den fastholdte og dem, der holder vedkommende i en ond spiral. Den fastholdte får mindre ilt. Og stritter mere og mere imod i forsøget på at komme fri og få ilt. Men dem der holder vedkommende øger presset for at fastholde grebet og pacificere vedkommende. Resultatet er kvælning og til sidst døden for den fastholdte.

DR Dokumentar opstiller følgende punkter i udsendelsen:

  • Forkert dødsårsag
  • bortforklarer benlås
  • fotos ikke undersøgt
  • ubesvarede spørgsmål
  • eksperter ikke spurgt
  • Retslægerådet obstruerer ved ikke at besvare spørgmål. "Så det er høflig måde at obstruere på", udtaler Derlock Pounder, retsmediciner.
  • Ingen Førstehjælp
  • Fyret ekspert
  • tilbageholder oplysninger

Tyge Trier er advokat for Jonna Ørskov i sagen.

4 betjente undlader at give relevant førstehjælp. Da Falck når frem finder de Jens Arne Ørskov livløs og konstaterer, at han formentligt er død få minutter forinden.

Samtidigt demonstrerer en politimand manglende situationsfornemmelse og beskrev i en radio kommunikation Jens Arne Ørskov som "et stort fedt læs". Hvorefter han griner. Dette foregår få minutter efter, at Falck er kommet frem.

Samtidigt er statsadvokaten tidligere kollega til den ene af de betjente, der havde Jens Arne Ørskov i sin varetægt. Dermed burde hun være inhabil.

Hævet over mistanke DR Dokumentar (Sendt første gang 9. november 2005 og genudsendt 22. november 2005)
Med efterfølgende debat d. 9. november.

Lån DVD om sagen som er med i Magtens billeder fra DR Dokumentar (DVD fra bibliotek.dk)

En ting, som falder mig ind lige nu er Kursk. Især den måde, hvorpå den rusiske regering håndterede sagen efterfølgende.

Til betjente. Vi stoler på jer. Men lær af fejlene, så de ikke genopstår.

Og stå ved jeres ansvar. Det er ikke kun et spørgsmål om moral. Men om først og fremmest at være et samvittighedsfulgt menneske.

Udsendelsen fik Cavling prisen 

sidst revideret
29. maj 2006