You are here

Rüffert-dommen

´Laval-betænkningen´ - Knæfald for EF-domstolen

Finn Sørensen, medlem af Fagligt Ansvars sekretariat og til daglig næstformand i 3F Industri og Service skrev den 4. september 2008:

I denne artikel gennemgås Laval-betænkningen. Konklusionen er, at der er tale om et knæfald for EF-Domstolen, som på ingen måde sikrer, at fagbevægelsen kan føre en effektiv kamp imod social dumping.

I artiklen bliver de fire domme, det drejer sig om: Viking-Line, Vaxholm (Laval), Rüffert og Luxembourg. Undervejs vil der blive henvist til relevante præmisser i de fire domme for eksempel som følger (Laval 80).

Lovændring skal sikre dansk konfliktret

Den såkaldte Laval-kommission anbefaler, at udstationeringsloven får en ekstra paragraf, der i et snuptag sikrer, at østarbejdere også fremover ansættes på overenskomstmæssige vilkår og gør det lovligt for fagbevægelsen at konflikte, hvis de ikke gør. LO’s næstformand og forbundsformænd i LO er lettede over, at angrebet på den danske model og konfliktret nu tilsyneladende er afværget.

Hvordan redder vi konfliktretten?

Siden december 2007 har EF-domstolen gennem en række domme ikke bare godkendt underbetaling af udenlandsk arbejdskraft, men også begrænset lønmodtagernes ret til at konflikte mod social dumping

Af Nikolaj Villumsen og Maj Aslett-Rydbjerg
Artikel i Folk i Bevægelse 4 - 2008, udgivet 01. juni 2008

Luxemburg dømt af EF-domstolen

Folkebevægelsen Mod EU skriver en pressemeddelelse den 19. juni 2008:

MEP Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU kræver at Fogh rejser social dumping på Rådsmødet

EU-kommissionen har trukket Luxembourg i retten for, at stille hindringer i vejen for den frie udveksling af tjenesteydelser. Kommissionen mener, at Luxembourg stiller for høje krav til udenlandske virksomheder når landet bl.a. kræver, at udstationerede arbejder skal have lige løn for lige arbejde. EF-domstolen har givet Kommissionen medhold og fastslår, at afvigelser fra princippet om den frie udveksling af tjenesteydelser "ikke kan fastlægges ensidigt af medlemsstaterne".

Sider

Subscribe to RSS - Rüffert-dommen