You are here

Multinationale tjener på fødevarekrise

Den globale fødevarekrise betyder øget profit til multinationale koncerner, tilbageslag for økologisk landbrug, hungersnød for millioner af mennesker og voksende risiko for global social uro.

Ordsproget om, at den enes død er den andens brød, skal i denne tid tages helt bogstaveligt. Den globale fødevarekrise, der har kastet millioner af mennesker i en række tredjeverdenslande ud i forskellige faser af hungersnød, har nemlig samtidig forgyldt flere
multinationale koncerner.

Eksempelvis har de to tyske koncerner BASF og Bayer haft massivt overskud i årets første kvartal takket være øget efterspørgsel på sprøjtemidler og andre produkter til forhøjelse af jordbrugsproduktionen. Den øgede profit skyldes, at der globalt er plantet mere ris, majs, korn og andre fødevareprodukter, i takt med at landbrugspriserne har nået rekordhøjder.

Ifølge Børsen er Bayers nettooverskud på 5,7 mia. kr., mens overskuddet i BASF ligger på 8,8 mia. kr.

Dansk økologisk landbrug på tilbagetog
Og netop den stigende brug af sprøjtemidler kombineret med f.eks. inddragelse af brakmarker og naturområder til kornproduktion har betydet et tilbageslag for det økologiske landbrug.

JPG - 102.6 kb
De øgede priser på korn kan føre til rovdrift på dansk natur, advarer miljøeksperter.

Eftersom priserne på korn stiger så eksplosivt, som de gør, gælder det for landmændene om at producere så meget som muligt på kortest muligt tid, og da det ikke i samme grad kan lade sig gøre gennem økologisk produktion, forsvinder det økonomiske incitament for landmændene til at omlægge deres bedrifter til at producere økologisk.

Samtidig presser stærke kræfter – heriblandt den danske fødevareminister Eva Kjer Hansen (K) – på for at øge importen af genmodificeret foder fra USA og Latinamerika, fordi priserne på foder stiger.

Men det er den helt forkerte vej at gå, mener bl.a. Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

»Det er helt misvisende at påstå, at Danmark ved at pløje, sprøjte og gøde endnu mere kan afhjælpe krisen. Det véd landbruget selvfølgelig godt – de vil bare ikke indrømme det, for der er gode penge at tjene«, skriver hun i et indlæg i dagbladet Information.

Ifølge Ella Maria Bisschop-Larsen er problemet ikke, at der ikke kan produceres tilstrækkeligt korn, men at langt størstedelen går til dyrefoder i stedet for menneskemad. Hele 85 procent af Danmarks landbrugsareal bruges således til at dyrke foder til svin og kvæg.

»Det vil sige, at vores op mod 26 millioner svin og 550.000 malkekøer æder sig igennem langt det meste af de afgrøder, der intensivt dyrkes på markerne i dag«, skriver Ella Maria Bisschop-Larsen, der mener, at verdens fødevareproblemer skal løses via
en gennemgribende revision af landbrugspolitikken i Danmark og EU.

»Alene ved at åbne grænserne for den tredje verdens produkter og udfase landbrugsstøtten ville verden se anderledes ud – rent fødevaremæssigt«, skriver hun.

Læs resten på:
Multinationale tjener på fødevarekrise (Modkraft.dk) (26. april 2008)