You are here

Middelklassens flugt truer velfærdsstaten

Danmarks største velfærdsproblem er ikke »ældrebyrden«, men at den velstillede middelklasse i al stilfærdighed etablerer private løsninger omkring sygehuse, skoler og daginstitutioner. Politikerne må tage en indholdsdebat om mere kvalitet i den offentlige service, og løsningen er ikke bare flere penge, siger Niels Ploug, forskningschef på Socialforskningsinstituttet.

MED ANDRE BRILLER
Vi har hørt det igen og igen. I de kommende årtier bliver der færre på arbejdsmarkedet til at forsørge flere ældre. Velfærdskommissionen kom for nylig med sin plan for, hvad der kan gøres – og til februar fremlægger regeringen sit udspil.

Men dagsordenen er al for snæver. Den store trussel mod velfærdsstaten er ikke den såkaldte »ældrebyrde«, men faren for, at middelklassen ikke længere bakker op om de kollektive løsninger på skoler, daginstitutioner, ældrepleje og hospitaler. Det mener Niels Ploug, der er forskningschef på Socialforskningsinstituttet og netop har afsluttet en kortlægning af trusler mod velfærdsstaten:

»Det store slag om velfærdsstatens fremtid står om kvaliteten i serviceydelserne. Det er her, skaffedyrene i den brede middelklasse møder velfærdsstaten. For eksempel når de beslutter, om deres børn skal i den lokale folkeskole eller i privatskole.«

Læs resten her: Middelklassens flugt truer velfærdsstaten (ugebreveta4.dk)