You are here

Københavns Kommune i pinlig sag om sort arbejde !

For en måneds tid siden rejste folketingsmedlem René Skau Björnsson det problem over for socialministeren, at Københavns Kommune ved udmåling af håndsrækninger som merudgift efter servicelovens § 84 anvender en takst på 60 kr. pr. time, fordi kommunen forudsætter, at man gør brug af sort arbejde.

Af Jørgen Lenger, Udviklingschef Muskelsvindfonden.
Fra Muskelsvindfondens Handicappolitiske Nyhedsbrev Den 15. Maj 2005 Nr. 64

Socialminister Eva Kjer Hansen bad Københavns Kommune om en udtalelse, og da den kom, gav hun folketingsmedlem René Skau Björnsson dette svar:

"Det fremgår af begrundelsen for spørgsmålet, at det er stillet på baggrund af, at Københavns Kommune har fastlagt en takst for håndsrækninger på 60 kr. pr. time, hvilket efter spørgerens opfattelse forudsætter, at den, der udfører håndsrækningen, kommer til at unddrage sig skattebetaling.

Københavns Kommune har overfor mig oplyst følgende:

”Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan oplyse, at der ikke anvendes en generel takst for håndsrækninger efter § 84.

Udmåling af støtten til håndsrækninger afhænger af hvilken opgave der er tale om og hvem der skal varetage opgaven.

I visse tilfælde skelnes der mellem om håndsrækninger kan udføres af en ung over 15 år, eller om det er en voksen, der skal udføre håndsrækningen. Ved ung over 15 år gives som udgangspunkt 50 kr. i timen. Til voksen gives som udgangspunkt 100 kr. i timen.

I visse tilfælde undersøges det hos et hjemmeservicefirma, hvad det vil koste at få udført opgaven.

Under alle omstændigheder kan Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen helt afvise, at der opfordres til sort arbejde.”

Udtalelsen fra Københavns Kommune giver mig ikke anledning til bemærkninger.

Eva Kjer Hansen
/Birgitte Lundblad"

Københavns Kommune videregav forkerte oplysninger
Én ting er, at Københavns Kommune har svært ved at følge love og regler, men det er pinligt, at de derefter lyver om det, når ministeren spørger.

Jeg har derfor sendt nedenstående brev til socialminister Eva Kjer Hansen, som nu forhåbentlig tager kommunen eftertrykkeligt i kraven.

"Kære Eva Kjer Hansen!

Jeg har med stor interesse læst din besvarelse af spørgsmål nr. S 357 fra folketingsmedlem René Skau Björnsson.

I besvarelsen refererer du til oplysninger, du har modtaget fra Københavns Kommune.
Jeg kan imidlertid oplyse, at jeg selv som bisidder for medlemmer af Muskelsvindfonden har deltaget i møder hos Københavns Kommune, hvor det er blevet oplyst, at der ved udmåling af håndsrækninger til voksne anvendes en takst på 60 kr. pr. time, idet det forudsættes, at der ikke betales skat af beløbet. Den anvendte takst blev direkte begrundet i, at arbejdet blev udført ”sort”.

Jeg er i stand til at dokumentere dette ved kopi af konkrete afgørelser, hvor taksten på 60 kr. pr. time efterfølgende også er anvendt i udmålingen.

På den baggrund kan jeg bekræfte de oplysninger, som fremgår af folketingsmedlem René Skau Björnssons begrundelse for spørgsmål nr. S 357. De oplysninger du har modtaget fra Københavns Kommune er derfor ukorrekte.”

Så nu vi se, hvad SF-borgmester Bo Asmus Kjeldgaard synes om den sag her i valgåret.

Men hvis du bor i Københavns Kommune (og det handler nok især om Handicapcenter Lærkevej!), og hvis du har fået udmålt håndsrækninger til taksten 60 kr. pr. time, så kan du nu henvende dig til kommunen og fortælle dem, at denne takst anvender de slet ikke!

Bragt med tilladelse fra Jørgen Lenger