You are here

Hjørnet: Kongressen fritager forhørsledere fra straf

DR P1 Orientering d. 26. januar 2007:

Et land, der ikke straffer torturbødler, tillader i praksis tortur. Derfor kræver internationale konventioner, at tortur bliver retsforfulgt. Men i USA har Kongressen forhindret, at en række af de ansvarlige for overgreb i Afghanistan, Irak og på Guantanamo bliver dømt. I praksis har under 10 procent af de dokumenterede overgreb ført til retsforfølgelse og straf.

En del af de amerikanske soldater, der har tortureret og ydmyget fanger i Irak, Afghanistan og på Guantanamo er senere blevet dømt og straffet.

Det fremhæver den danske regering som et tegn på, at man fra amerikansk hold gør, hvad man kan for at komme fangemishandlinger til livs. Men i praksis er det kun et fåtal af de amerikanere, der er mistænkt for overgreb mod fanger, der er blevet retsforfulgt og straffet og det skyldes ikke alene mangel på beviser.

Kongressen har vedtaget en lov, der forbyder amerikanske domstole at dømme amerikanere for at overtræde internationale konventioner. En lov der kun gør det strafbart at udføre de absolut groveste former for tortur og som i praksis helt fritager forhørsledere for straf, hvis de har anvendt de former for tortur og umenneskelig behandling, som Bush-regeringen fra 2002 og frem, gav tilladelse til at bruge under forhør.

Metoder, som jurister i det amerikanske Forsvarsministerium selv har vurderet, vil kunne betragtes som krigsforbrydelser.

Medvirkende: Ph.d.-stipendiat ved Juridisk Fakultet ved Københavns Universitet og ved Institut for Menneskerettigheder, Peter Vedel Kessing.

af Jesper Tynell

Hør mere på DR Online:

Hjørnet: Kongressen fritager forhørsledere fra straf (DR Online)